Jak Rusové obchází blokaci sociálních sítí? Využívají třeba Telegram

Ilustrační fotografie

Autor: ČTK

12. března 2022 11:54

Oznámení o rozhodnutí ruských úřadů zablokovat v zemi dvě oblíbené sociální sítě Facebook a Twitter nebylo pro tamní obyvatele překvapením. Zprávy o problémech s připojením k facebooku přicházely z Ruska již několik dní předem. Postupná blokace dalších sítí jako je Instagram či TikTok nutí obyvatele sahat po jiných alternativách.

Na sociálních sítích si lidé už řadu dní vyměňovali alternativní kontakty, například na své účty na sociální síti Telegram.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k celosvětovým sociálním sítím ve snaze kontrolovat zprávy o ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už více než týden. Stalo se tak ve stejný den, kdy parlament přijal a prezident Vladimir Putin následně podepsal zákon hrozící až 15 lety vězení za šíření toho, co ruské úřady označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím vůči Rusku.

I přes oznámení o blokaci lidé v Ruska přístup k Twitteru, facebooku nebo jeho platformě pro psaní zpráv Messenger neztratili zcela. Blokádu lze totiž obejít například pomocí VPN, tedy služby poskytující internetové připojení přes virtuální privátní síť.

Témata: Rusko sociální sítě