Ruskou zmrzlinu z mrazáků v českých supermarketech dobře známe. Nově ji ale najdete pod názvem Ukrajinská, výrobce se tak rozhodl reagovat na ruskou agresi vůči Ukrajině. Jaká je vlastně historie této smetanové pochoutky?
Anastáz Ivanovič Mikojan dostal v polovině 30. let minulého století možnost vycestovat ze SSSR na poznávací cestu do USA, kde ho mimo jiné zaujala průmyslová výroba zmrzlinového smetanového krému.
Rusové dokonce převzali americký recept, ale přizpůsobili si ho. Zatímco ve Státech se vyráběla ze sušeného mléka, oni používali čerstvé mléko. Nakonec obsahovala 13 procent smetany, 20 procent cukru a 7 procent žloutků.
V Sovětském svazu vzniklo mnoho továren na zmrzlinu, vůbec první z nich nechal Mikojan zřídit v Rostově na Donu. Město leží zhruba sto kilometrů od hranic s Ukrajinou.
Právě jejím jménem bude nově zmrzlina na českém trhu pojmenovaná. Důvodem je již sedmým dnem trvající ruská invaze na Ukrajinu.
Témata: zmrzlina