Slavný brněnský klub Moulin Rouge jde k zemi. Co bude stát místo něj?

Moulin Rouge

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. února 2022 14:24

Jeden z nejviditelnějších pozůstatků 90. let v Brně, erotický klub Moulin Rouge na rohu Slovákovy a Kounicovy ulice v širším centru města, v těchto dnech dělníci bourají. Na jeho místě vyroste dům s 36 byty, který postaví developer Winning Estate z brněnské skupiny Winning Group.

Jak ČTK řekl generální ředitel a člen představenstva Winning PS Ondřej Blaho, někdejší pavlačový dům z přelomu 19. a 20. století se svými dispozicemi a statickým stavem nehodil pro přestavbu na byty.

"Původní objekt byl již v 90. letech minulého století jednou přistaven a jeho statický stav další zásadnější úpravy neumožňoval. Původním účelem využití byl dívčí internát, z toho vycházely i dispozice stávajících místností, které byly pro vytvoření bytových jednotek nevhodné," uvedl Blaho. Kromě 36 bytů o dispozicích od 1+kk až po 4+kk bude mít nový dům také podzemní parkování a dvě komerční jednotky. Hotov by měl být v roce 2024.

Původní pavlačový dům byl důkazem růstu města za jeho historické jádro, řekl ČTK zastupitel jihomoravského kraje Michal Doležel (TOP 09), který se věnuje památkám a historii. "Město se v té době rychle rozrůstalo a takovéto pavlačové domy byly typickým bydlením průmyslového Brna. Bydleli v nich dělníci z textilních a strojírenských továren a sléváren. Dům měl původně zajímavě řešenou střechu, ta ale po přístavbě o jedno patro zmizela," dodal Doležel.

Na začátku 90. let dostala budova křiklavý růžový nátěr a záplavu neonů, po roce 2000 se uskutečnila ještě jedna přestavba, která objektu přidala další poschodí.

Témata: Moulin Rouge Brno