Titul Strom roku 2021 získala Zpívající lípa!

Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. září 2021 21:28

Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil dub z Kozlovic na Frýdecko-Místecku, třetí je smrk ztepilý z brněnské Ramešovy ulice.

V anketě hlasovalo více než 7250 lidí, kteří vybírali z finálových 12 stromů ze sedmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo přes 2600, v pořadí druhému stromu dalo hlas zhruba 1800 lidí.

Díky zpoplatněnému hlasování se nadaci podařilo vybrat bezmála čtvrt milionu korun, peníze nadace rozdělí jako grant mezi letošní finalisty a takzvané Stromy hrdiny.

Zpívající lípa nebo také Lukasova lípa patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky. Stáří lípy je odhadováno na více než 700 let.

Její přezdívka odkazuje až k dobám husitským. K lípě se vztahuje několik pověstí. Podle té nejznámější přepisoval stařeček Jiroušek v dutém kmeni Nový zákon. Přitom si zpíval žalmy a zpěv, který se mísil s šuměním listí, se nesl krajem a dal údajně vzniknout přízvisku lípy.

Pověst existuje ve více variantách, mezi spisovatele, kteří ji zahrnuli do svého díla, patří například Alois Jirásek nebo Teréza Nováková. Jiná verze z druhé poloviny 18. století vypráví, že místní hospodář, český bratr, očekával návštěvu evangelického faráře ze Slezska.

Témata: Stromy Strom roku