Kokotice žlutavá byla považována za vyhynulou. Teď ji objevili na Pálavě!

Kokotice žlutavá

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. srpna 2021 17:35

V přírodní rezervaci Šibeničník na Pálavě objevil botanik rostlinu, která byla naposledy spatřena před 20 lety a odborníci ji považovali za vyhynulou. Kokotice žlutavá byla navíc známá jen z Pouzdřanské stepi na Břeclavsku.

Je nejcennější z pěti druhů kokotic, které rostou v české přírodě. V chráněné krajinné oblasti Pálava tak není jen nově zjištěným druhem, ale zároveň je jedním z nejvzácnějších druhů. Na svém webu o tom informovala správa CHKO. Na objev dnes upozornil zpravodajský portál iDnes.cz.

Kokotice žlutavá je parazit, svými niťovitými lodyhami ovíjí hostitelské rostliny a pomocí takzvaných haustorií čerpá z jejich buněk vodu, cukry a další výživné látky pro vlastní růst. "Díky stabilnímu přísunu živin ze svého hostitele se kokotice nemusí obtěžovat s tvorbou listů nebo kořenů a může veškerou získanou energii soustředit na tvorbu květů. Ty jsou sice velmi drobné, uspořádané do klubíčkovitých květenství však tvoří dostatečně nápadný objekt pro opylovače, jimiž bývají nejrůznější zástupci hmyzu, včetně mravenců a menších druhů brouků," uvedli odborníci.

Pokud se však kokotici záhy po vyklíčení nepodaří napojit na vhodného hostitele, klíčící rostlinka spotřebuje všechny živiny uložené v semeni a zahyne. Rostlina je jednoletka, a tak musí stihnou za sezonu vyprodukovat dostatek semen, aby si zajistila, že alespoň mizivé procento z nich úspěšně zvládne celý proces vyklíčení a obsazení hostitele.

Kokotici žlutavou znali odborníci dosud jen z teplomilných trávníků Pouzdřanské stepi, kde však byla naposledy spatřená koncem minulého století a v posledních letech byla v Česku považovaná za vyhynulou. Její objev jižně od Mikulova byl pro botaniky velkým překvapením.

Témata: rostliny