Roušky a respirátory: Jak šel čas se symbolem boje proti covidu?

Covid-19, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. srpna 2021 16:59

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci covid-19. Jejich zavedení v půlce loňského března přijímala veřejnost různě. Roušky se nosily do konce červena 2020, po letním uvolnění se vrátily v září.

Od letošního února je převážně nahradily respirátory. Nošení roušek po jejich zavedení část populace nejen v ČR odmítala - někteří poukazovali na nepříznivé zdravotní důsledky, část lidí nenosila roušky na znamení odporu proti vládním nařízením. Většina Čechů ale tuto povinnost dodržovala.

Povinné roušky mimo domov nařídila vláda loni od 19. března jako jedna z prvních zemí; většina jiných to pouze doporučovala. Vzápětí se však ukázalo, že Česká republika nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek, ale ani dalšího ochranného vybavení. Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma. Vláda kvůli tomu mezi otevřené obchody zařadila i galanterie.

Nařízení se mírně uvolnilo po více než dvou měsících. Od 25. května 2020 bylo možné roušky odložit při alespoň dvoumetrovém odstupu od jiných lidí. Zakrytá ústa a nos ale nadále zůstávaly povinné v uzavřených prostorách, na hromadných akcích či ve veřejné dopravě. Nošení roušek venku bylo zrušeno od 15. června, povinnost roušek ve vnitřních prostorách nebo ve veřejné dopravě padla 1. července 2020. Netýkalo se to však metra, v Praze zůstaly roušky povinné při vnitřních akcích pro více než sto lidí.

Částečně se roušky začaly vracet v půlce loňských prázdnin, kdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od 25. července 2020 budou povinné na vnitřních hromadných akcích nad sto osob v celé ČR. Regionálně stanovená povinnost nosit roušku v té době platila také například ve zdravotnických či sociálních službách na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Jihočeském kraji. Zakrývání nosu a úst bylo během léta nařízeno rovněž v regionech s vyšším výskytem nemoci covid-19.

Od 1. září 2020 se roušky vrátily na úřady, do hromadné dopravy (v Praze i do vestibulů a na letiště) a do zdravotnických a sociálních zařízení. Znovuzavedení roušek ale provázel zmatek. Ministr Vojtěch původně oznámil, že roušky budou od 1. září i v obchodních centrech, ve školách mimo třídy, v kadeřnictví a hospodách. To ale nakonec neplatilo. Během září se ovšem opatření postupně zpřísňovalo. Zakrytí nosu a úst začalo být povinné uvnitř budov, což platilo i pro školy (původně s výjimkou prvního stupně ZŠ).

Od 21. října bylo pak nošení roušek nutné také venku na území obcí, pokud byli lidé blíže než dva metry. Po návratu žáků prvních a druhých tříd do škol po skončení vánočních prázdnin museli při vyučování mít nasazenu ochranu nosu a úst i oni. Od 1. března 2021 byly ale i tyto děti kvůli zhoršení epidemiologické situace doma. Do lavic se žáci prvního stupně ZŠ vrátili od 12. dubna. Roušky či respirátory musely nosit ve školách všechny děti povinně, výjimku měly mateřské školy.

Vládní nařízení až na výjimky (třeba žáky a učitele autoškol) do letošního února neurčovala druh ochrany dýchacích cest. Teprve 19. února tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády oznámil, že ministerstvo nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Cílem mělo být zvýšit ochranu před koronavirem, který se v ČR v začal šířit v nakažlivějších mutacích.

Od 25. února platí v ČR až na výjimky povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest. Respirátor s třídou ochrany nejméně FFP2 musejí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách, v prostředcích hromadné dopravy, na letištích či dalších frekventovaných místech. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musejí také v autech, pokud v nich nejedou členové jedné domácnosti.

Od 25. února se také respirátor či chirurgická rouška musely nosit ve všech prostorách staveb či venku, pokud jsou rozestupy mezi lidmi menší než dva metry. Povinnost nosit ochranu nosu a úst oznámilo ministerstvo zdravotnictví 27. února, platit začala od března. Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel. Od pondělí 10. května je nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Na začátku června pak ve dvou etapách přestaly být roušky povinné také při výuce (v případě Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje s týdenním zpožděním) a v zaměstnání, pokud mají lidé své místo. Roušky nebo respirátory nejsou nutné ani v případě umělých koupališť, plaveckých bazénů, saun či solných jeskyní. Od začátku července se pak zvažovala možnost nahradit respirátory v hromadné dopravě a vnitřních prostorech rouškami, kvůli zastavení poklesu nových případu koronaviru ale nakonec ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) změnu nenavrhl.

Témata: Zdravotnické roušky