Češi slaví Den otců! Kde se svátek vzal?

Muži

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. června 2021 9:53

Třetí červnovou neděli, letos tedy dnes, oslavují lidé v Česku a další řadě zemí Den otců. Třeba v Ostravě se při této příležitosti koná festival pro rodiny. Tradice, vzniklá před více než stoletím v USA, má oslavit muže, kteří se zodpovědně starají o své rodiny.

Například v Ostravě na Masarykově náměstí dnes oslaví lidé Den otců na desátém ročníku Tátafestu, který pořádá Rodinné a komunitní centrum Chaloupka. Konat se budou různé společné aktivity pro otce a jejich děti, jako třeba závody na odrážedlech, i disciplíny pro samotné tatínky, ale také akce pro celé rodiny.

Z pohledu obchodníků zatím Den otců nemá takovou tradici jako třeba Mezinárodní den dětí, Mezinárodní den žen nebo Den matek. "Situace se však každý rokem zlepšuje, protože tento den stále více vstupuje do povědomí lidí i samotných značek. Má tedy pro firmy velký prodejní potenciál. To si uvědomují zejména společnosti prodávající alkohol, kosmetiku, dárkové předměty nebo třeba pivovary, které využívají Den otců pro své marketingové kampaně. Zvyšují tak povědomí i o dni samotném,“ sdělil ČTK ředitel Asociace komunikačních agentur Marek Hlavica. "Předpokládám, že zájem značek v budoucnu ještě poroste," doplnil.

O rostoucí popularitě Dne otců mluvili už loni prodejci v anketě ČTK. Prodává se více zejména alkohol i kosmetika.

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Na nápad zakladatelka tradice přišla při mši na Den matek. Mínila, že by si ocenění za péči zasloužili i muži, kteří se odpovědně a s láskou starají o své potomky a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa. Někde se ale slaví v jiném než červnovém termínu a oslavy mívají také různou podobu.

Témata: den otců Muži