Superúplněk 2021: Astronomové radí, jak si ho nejlépe užít!

Rudý neboli

Autor: stars24.cz, ČTK

26. dubna 2021 21:40

V úterý nastane superúplněk. Na obloze bude k vidění druhý největší Měsíc v tomto roce. Jde o jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže. Je tak zhruba o desetinu průměru větší a svítí více. Dubnový superúplněk má přezdívku růžový.

Úplněk v úterý nastane v 5:33, o 11 hodin později se pak Měsíc na své dráze přiblíží Zemi zhruba na 357.000 kilometrů. "Vyplatí se ale sledovat oblohu jak dnes tak zítra večer," řekl ČTK astronom Petr Horálek. Astronom později také upozornil, že dnes vychází Měsíc ještě za světla, zhruba v půl osmé. V úterý naopak už za soumraku - kolem 21:00. Ti, kterým nevadí časné vstávání, pak podle něj budou mít nejlepší zážitek právě brzy ráno. Horálek upozornil, že výraz "superúplněk" je sice nadnesený, i tak se však vyplatí pohlédnout na oblohu.

Letošní dubnový úplněk má přezdívku "růžový". Popularizátor astronomie Pavel Gabzdyl na webu vysvětlil, že přezdívka vychází ze starých ročenek amerických farmářů, které různě nazývaly každý úplněk v roce. Ten dubnový získal jméno podle okrasných květin - růžových plamenek šídlovitých, které rozkvétají právě v tomto období.

Gabzdyl k jevu také uvedl, že Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále - v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud jsou v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce se také při různých přízemích liší.

Druhý, letošní poslední a největší, superúplněk nastane 26. května. Úplněk však bude v 13:13 středoevropského času a Měsíc se dostane v přízemí už kolem čtvrté hodiny ranní. Lidé, kteří chtějí spatřit největší úplněk letoška, tak budou muset pozorovat západ Měsíce kolem 5:00.

Témata: Měsíc Vesmír astronomie