Heliskiing: Co je tenhle extrémní a nákladný sport zač?

Vrtulník převáží lyžaře na heliskiing

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. března 2021 19:07

Sport heliskiing se těší velkému počtu příznivců, kvůli finanční nákladnosti se mu však věnuje jen omezený počet lidí. Nejvyhlášenější je v tomto směru Aljaška. Právě v tamních horách zahynul v sobotu po pádu vrtulníku nejbohatší Čech Petr Kellner. Předpokládá se, že tam byl právě kvůli extrémnímu sportu, kdy jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazování z vrtulníku do volného terénu.

Heliskiing je forma free-ride lyžování. Je charakteristický tím, že na kopec se lyžař dostane vrtulníkem a potom sjíždí dolů zasněženým svahem. Pod svahem ho opět vrtulník vyzvedne, aby ho případně odvezl na další zasněžený svah. Lyžař si tak může užít volný terén s neporušeným sněhem, na vrchol svahu se díky vrtulníku dostane během chvíle.

Horské oblasti, kde se lze heliskiingu věnovat, jsou zvláště na Aljašce a v Kanadě. V Asii jsou lety vrtulníků, které lyžaře vezou na kopce, umožněné třeba na Kavkaze či v Turecku. V Evropě se takto dá lyžovat v několika lokalitách třeba ve Švédsku, na Islandu nebo ve španělských Pyrenejích.

Například ve Španělsku zaplatí zájemce za jeden vývoz vrtulníkem asi 120 až 150 eur (až 3900 korun). Za vícedenní zájezdy, které se objevují v nabídkách cestovních kanceláří a organizátorů výletů, jsou ceny vyšší. Obvykle obsahují rovněž poplatky za ubytování a stravu a někdy i neomezený počet vývozů vrtulníkem na jednotlivé svahy. V případě, že si lyžař chce heliskiing užít v Severní Americe, tak se ceny podle Kalety mohou šplhat až ke statisícům korun.

Člověk, který chce sjezd absolvovat, by měl být zkušeným lyžařem, který absolvoval potřebná bezpečnostní školení. V případě, že nejde o profesionálního lyžaře, měl by být podle Kalety u sjezdu přítomný profesionální průvodce. Má za úkol vyhodnotit stav svahu, lavinové nebezpečí a další rizika, na jejichž základě usoudí, zda je sjezd v danou chvíli možný a bezpečný. I díky tomu pak dochází k méně úrazům než v případě freeride lyžování, kdy lyžař odborníka po boku nemá, dodal.

Témata: heliskiing