Vzácná černá včela je opět k vidění v Česku! Máme důvod se bát?

Drvodělka na snímcích z areálu Akademie věd.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. března 2021 11:25 | Aktualizováno: 7. března 2021 22:05

Drvodělky patří k největším příslušníkům čeledi včelovitých, některé druhy dosahují délky až 3 centimetrů, proto připomínají spíše čmeláky. Mnohé z vás možná překvapí, že na ně můžete narazit také u nás.

Podle svědectví na sociálních sítích se tato vzácná včela právě v těchto dnech opět nachází v České republice. Ústav experimentální botaniky AV ČR na ni upozorňoval již před necelými dvěma lety na twitteru.

Tahle obří včela nám poslední dobou létá na kytky u skleníku v areálu @Akademie_ved_CR v Praze-Suchdole.Zřejmě drvodělka fialová nebo potulná, což jsou až 3 cm velké samotářské včely s kovově modravými křídly. Pěkný kousek :-) pic.twitter.com/hKBuQsXBqd

— ÚEB AV ČR (@UEBavcr) July 1, 2019

Tento zvláštní druh hmyzu se tehdy vyskytoval na kytkách u skleníku v areálu Akademie věd v pražském Suchdole. "Zřejmě drvodělka fialová nebo potulná, což jsou až 3 cm velké samotářské včely s kovově modravými křídly," uvedli tehdy vědci.

Máme důvod se jich bát? Nikoliv. Jedná se o neškodný hmyz, který se člověku zpravidla vyhýbá. V České republice se vyskytují drvodělka fialová a drvodělka potulná, na jižní Moravě byla několikrát pozorována také drvodělka malá. 

Témata: Včely Hmyz akademie věd