Konjunkce Jupiteru a Saturnu: Tohle dnes musíte vidět!

Fotografie Jupiteru a jeho měsíců od sondy Juno.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2020 10:10

Nemusíte patřit zrovna k milovníkům astronomii, abyste zvážili, zda se dnes odpoledne nepodíváte na oblohu. K vidění totiž bude jev, kterého se znovu dočkáme až za šedesát let. O co konkrétně půjde?

Právě dnes nastane konjunkce Jupiteru a Saturnu, což je jev kdy se k sobě obě planety z pohledu pozorovatele přiblíží tak těsně, jako tomu bylo naposledy v roce 1623. Proto hovoří astronomové o úkazu století.

Pokud byste se rádi podívali, musíte si najít místo s odkrytým obzorem, obě planety budou velmi nízko. Na obloze byste je měli hledat kolem 16:30, a to nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají v 18:30. Letos se k sobě v maximu přiblíží na pouhých šest úhlových minut.

Podle Astronomického ústavu mohou lidé přiblížení pozorovat i krátce po 21. prosinci, planety si pak „prohodí“ místo - Jupiter bude vlevo. K pozorování úkazu lidé nepotřebují dalekohled, ale pokud ho mají, spatří v zorném poli Jupiter a Saturn i s jejich měsíci.

Podobná konjunkce, z roku sedm před naším letopočtem, je astronomy považována za nejpravděpodobnější původ Betlémské hvězdy. Jak vás stars24.cz informoval, úkaz chtějí ve svém filmu využít také tvůrci komedie Přání Ježíškovi.

Témata: vesmir Jupiter Vesmír Saturn Vesmír