Mikuláš, čert a anděl. Kde se vzala každoroční tradice?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. prosince 2020 9:53

Navzdory koronavirovým opatřením Česko i letos oslavilo jednu z předvánočních tradic. Do rodin zamířila trojice Mikuláš, čert a anděl. Kde jsou její kořeny?

Mikulášská nadílka se připomíná už od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství.

V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány, a podařilo se mu udržet až do dnešních dob. Navíc se těší nemalé slávě.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben.

Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari.

Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky. V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Témata: Mikuláš