Tajemný předmět v Utahu: Objekt z pouště záhadně zmizel!

Záhada kvádru v Utahu se zvyšuje, objekt z pouště zmizel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. prosince 2020 11:16

Záhadný lesklý kvádr, který byl spatřený v odlehlé poušti na jihovýchodě Utahu před dvěma týdny, je pryč, upozornila agentura Reuters. O zmizení informovaly úřady a na sociálních sítích se objevily fotografie z místa, na kterých je vidět jen hromada kamení a malý kousek kovu ve tvaru trojúhelníku, které na místě zůstaly.

Úřady v Utahu o nálezu informovaly na počátku minulého týdne poté, co 3,6 metru vysoký kovový kvádr 18. listopadu objevila posádka vrtulníku při sčítání ovcí tlustorohých. Informace o tajemném objektu okamžitě vyvolala rozruch a řadu spekulací o tom, kde se objekt vzal. Podle některých mohli objekt umístit do pouště návštěvníci z vesmíru, podle jiné to mohl být fanoušek sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka, ve kterém se objevují podobné černé předměty vytvořené neznámým mimozemšťanem.

Úřady sice přesné místo, kde se monolit nacházel, neprozradily, nadšencům se však podařilo místo odhalit a na sociálních sítích se objevila řada fotek lidí se záhadným kvádrem dvakrát vyšším než průměrný dospělý člověk.

The "monolith" obelisk met a swift fate before we arrived. Only the triangular top remained as well as parts of the below-ground base. If I ventured a guess, it was probably dismantled by someone determined to prevent careless curiosity that tends to ruin alluring sites. pic.twitter.com/kXP5KypmlS

— Jack Waters 🌹🇸🇪 (@h2oetry) November 29, 2020

Nyní však objekt zmizel a zdá se, že nikdo neví kam. Federální Úřad pro správu půdy a ministerstvo pro veřejnou bezpečnost státu Utah uvedly, že o tom nic nevědí.

"Obdrželi jsme zprávy, že nelegálně instalovaná stavba označovaná jako 'monolit' byla odstraněna z veřejných pozemků Úřadu pro správu půdy neznámou stranou," uvedl úřad na svém webu. Objekt byl údajně odstraněn v pátek večer, napsala agentura Reuters.

Na internetu se okamžitě spustila řada spekulací o tom, co se mohlo stát. Podle jedné osoby se "vesmírní mimozemšťané vrátili, aby ho odstranili".

Umělecký svět spekuloval, že objekt by dílem sochaře Johna McCrackena, který zemřel v roce 2011. Jeho syn Patrick McCracken listu The New York Times řekl, že jeho otec mu v roce 2002 řekl, že by rád zanechal své umělecké dílo na odlehlém místě, kde by bylo objeveno později.

Témata: tajemství záhady