Mučení, zneužívání, pokusy na lidech! Tajný projekt, o kterém se svět nikdy neměl dozvědět!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. února 2018 11:44

Celá řada science fiction spisovatelů si pohrává s myšlenkou, jak by vypadal svět, kdyby americké vládní organizace tajně prováděly pokusy na lidech. Západní demokratický svět se uklidňuje, že by k něčemu takovému nikdy nemohlo dojít, historie nám ale ukazuje, že opak je pravdou.

Projekt MKULTRA se zrodil na konci druhé světové války. Spojené státy tehdy chtěli najít významné vědce a zapojit je do vývoje nových zbraní. S Američany tak začal spolupracovat například Wernher von Braun, konstruktér německých raket V-2 a rakety Saturn V, která vynesla lidi na Měsíc.  

Spojené státy ale získaly i další významné odborníky. Pracovali pro ně špičkoví lékaři, fyzici, biologové a lidé, kteří dělali pokusy na lidech v nacistických koncentračních táborech. Počátkem padesátých let 20. století tak Američané vybudovali poměrně slušnou armádu vědců, které rovnou zapojili do práce. 

Dozvěděli se totiž, že Rusové a Číňané údajně pracují na programu ovlivňování lidské mysli a ovládání lidského chápání. V roce 1950 se proto zrodil projekt Bluebird, který měl přijít na to, jak ovládat lidskou mysl. O něco později se přejmenoval na projekt Artichoke, zlom ale přišel až v roce 1953, kdy byl projekt oficiálně schválen.

Spojené státy tehdy začaly brát tento program vážně a pod dohledem Alana Dullesse dostal Sidney Gotlieb na starost projekt CIA MKULTRA. Jeho cíl byl jasný, najít způsoby psychické manipulace lidí. Pod přísným utajením CIA testovala například ovlivňování myšlení pomocí drog, hypnóza, ale i sexuální zneužívání, mučení a účinky různých látek na lidský mozek.

Svět se nikdy neměl o ničem dozvědět, většina materiálů o tomto projektu proto byla zničena a ví se pouze střípky z celého projektu. Bylo do něj zapojeno na osm desítek institucí, desítky univerzit, nemocnice, lékaři, farmaceutické společnosti a věznice. Ti všichni testovali pomocí předem nadefinovaných metod velké množství lidí, kteří neměli o ničem ani ponětí.

Zhruba 11 let probíhal celý projekt v přísném utajení a bez jakékoliv právní opory. Byl nelegální, protiústavní a nehumánní. To CIA ale nevadilo, přesto v roce 1964 došlo k regulaci pokusů. O tři roky později vláda téměř přestala tento projekt financovat a v roce 1973, po dvaceti letech, byl oficiálně ukončen.

Projekt MKULTRA vyplul na povrch v letech 1974–1975 v důsledku aféry Watergate. Svět se tak dozvěděl o nelegálních aktivitách CIA, o pokusech na lidech, které pobouřily veřejnost i úřady. Začalo proto rozsáhlé vyšetřování a CIA dostala nařízeno, aby dodala veškerou dokumentaci o pokusech, které pod jejím dohledem probíhaly.

Většina dokumentů ale byla zničena ještě před tím, než kauza praskla, a celý rozsah projektu se tak lze jen těžko domnívat. Přesto podle Nejvyššího soudu došlo výzkumu a vývoji chemických, biologických a radiologických materiálů schopných ovládnout lidské chování. Celý program se sestával ze 149 subprojektů a podílely se na něm stovky lidí.

Podle některých informací byly do projektu zapojeny i děti, a to poměrně brutálním způsobem. CIA jim měla například pouštět do těla elektrické šoky či je jiným způsobem mučit, znásilňovat je nebo jim podávat drogy. Oficiálně se to ale nepotvrdilo.

Témata: USA mučení vězňů Lidé nemoc historie