Houbařská sezóna v plném proudu! Košíky plné hub ale všude nečekejte!

Houby, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

16. července 2020 18:26

Letošní houbařská sezona v Česku je zatím lepší než v minulých zhruba čtyřech letech, kdy bylo sucho. Nicméně s koši plnými hub se lidé z každého lesa vracet nebudou, v některých místech je třeba houby hledat.

Navíc situace se s ohledem na aktuální počasí mění. Nyní o něco více rostou houby na Moravě než v Čechách. Jak porostou v dalších prázdninových týdnech, nelze říci, protože "počasí se předpovídá špatně a růst hub ještě hůř," řekl dnes ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

"Letošní rok je lepší, ale pro ty, co jsou skromnější. Samozřejmě se stane, že v některých místech je hub na koše," uvedl Landa. Podle něj je současný výskyt hub mozaikovitý, na řadě míst jich roste hodně, a naopak na mnoha jich je podprůměrně.

Houbaři nyní mohou najít hřibovité druhy jako hřiby plstnaté, dubové nebo smrkové, holubinky, ryzce či muchomůrky růžovky. Vedle toho rostou ale i jedovaté muchomůrky tygrované a objevuje se nejedlý hřib kříšť. Období pečárek a bedel podle Landy už pominulo.

Proti předchozím suchým rokům bylo podle mykologa nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v uplynulých dvou týdnech už rostou o něco méně. Růst zeslábl mimo jiné v Praze a okolí, v Brdech, na Rakovnicku, Mladoboleslavsku nebo na Vysočině. Naopak na Moravě hub přibylo. "Nynější vlhkost nám ale dává předpoklad, že vždycky něco najdeme," doplnil Landa.

Témata: Houby