Co bude až nebudeme? Vědci prozrazují, jak se za 50 milionů let změní svět!

Země

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

7. července 2020 12:34

Budou lidé za 50 milionů let stále pány tvorstva? Podle vědců to není příliš reálné. Zatímco jedni tvrdí, že se sami zničíme ještě dříve, než budeme schopni opustit Zemi, jiní se domnívají, že tou dobou už bude Země tak vydrancovaná, že bude neobyvatelná, a lidé se budou muset přestěhovat. Kdo ale poté ovládne naši planetu?

Lidé jsou nejinteligentnějšími tvory na planetě, ale nejsou první a podle vědců ani poslední. Vynikají sice svým umem a manuální zručností, což jsou vlastnosti, které se mezi druhy objevují jen velmi zřídka, k přežití ale nemusí vždy stačit.

Evoluce totiž upřednostňuje inteligenci pouze tehdy, pokud vede k vyšší pravděpodobnosti přežití druhu. Podle The Conversation je ale mnohem reálnější, že naši nástupci nebudou schopni řeči a dokonce ani nebudou technologicky vyspělí.

Pokud tedy někdo vidí vzdálenou budoucnost podobně jako například ve filmu Planeta opic, bude zklamán. Luc Bussiere z univerzity v Sterlingu se domnívá, že je velmi nepravděpodobné, že by nás například právě opice nahradily.

Svět už totiž zažil několik ér dominantních druhů, které z nějakých důvodů vyhynuly. Podle hypotézy by tak měly přežít právě tvorové, kteří nejsou nejchytřejší, ale jsou nejvíce přizpůsobiví. A to jsou v případě Země bakterie.

Podle Bussiera mylně přikládáme větší význam mnohobuněčným organismům, ačkoliv právě ty jednobuněčné dokáží přežít vše od extrémních teplot až po výbuch atomové bomby. Takovou schopnost lidé ani opice nikdy mít nebudou, a proto je reálné, že za několik desítek tisíc let bude Země patřit nikoliv nám, ale bakteriím.

Témata: Vědci Lidé zajímavosti Země