Do 30 let nás čeká jedna zásadní změna, tvrdí profesor. Svět už nebude nikdy jako dřív!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. června 2020 11:14

Lidé nebudou moci řídit auta a o tom, zda dostanou práci nebo snad "padáka", rozhodnou počítače. I tak by podle matematika a teoretického fyzika Tobyho Walshe mohl vypadat svět v roce 2050.

Vědec zabývající se umělou inteligenci, profesor Toby Walsh, ve své nové knize „Je to živé!": Umělá inteligence od logického klavíru k vražedným robotům představil několik svých poměrně děsivých předpovědí o budoucnosti.

Jeho predikce se týkají například dopravy, zábavy nebo zdraví. Věří, že do roku 2050 dojde se vzestupem umělé inteligence a rozvojem počítačů s lidskou inteligencí k významným změnám v každodenním životě. „Počítačová síla se pravděpodobně do roku 2050 zvýší tisíckrát," citují profesora Walshe média.

Profesor Walsh předpovídá, že lidé budou mít v roce 2050 zakázáno řídit. „Autonomní automobily zásadně změní bezpečnost silničního provozu," řekl. „Po celém světě zemře každoročně více než milión lidí při dopravních nehodách. Ve Spojených státech zemře v příštím roce při silničních nehodách přibližně 33 000 lidí.“

Taková čísla jsou podle něj obrovská. „Pokud by plně naplněný Boeing 747 havaroval každý týden, snažili bychom se o zlepšení bezpečnosti letecké dopravy. Ale protože dopravní nehody se stávají na stovkách a na tisících různých místech, zdá se, že si jich prostě nevšímáme,“ uvádí Walsh.

V asi 95% nehod je na vině řidič, protože lidé překračují rychlost, řídí pod vlivem alkoholu a posílají za volantem textové zprávy. „Riskujeme v situacích, kdy bychom riskovat neměli," tvrdí. „Pokud budeme moci člověka z této smyčky vytáhnout, budou naše silnice mnohem bezpečnější.“

Témata: Vědci Lidé doprava