Dnes je pátek 13.! Co nám hrozí a čeho se vyvarovat?!

Pátek 13.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. prosince 2019 8:59

Dnešek je jedním z nejobávanějších dní v roce. Pověstný pátek 13. je spojen s řadou mýtů a pověr, z nichž nejčastější je ta, že jde o smolný den, kdy by si lidé měli dávat pozor na svůj majetek i zdraví. Je ale tato obava oprávněná?

Strach z pátku 13. pochází z pradávých dob a jeho údajná smůla se datuje dokonce do biblických časů. Právě v pátek nabídla Eva Adamovi jablko hříchu, v pátek zabil Kain Ábela a v pátek také začala potopa světa a zmatení jazyků v Babylonu. Ježíš Kristus byl v pátek třináctého ukřižován, u Poslední večeře sedělo třináct lidí, a tím třináctým byl zrádce Jidáš.

Pátek nebo číslo 13 jsou ale zmiňovány i v dalších náboženstvích. V severských příbězích například figuruje dvanáct bohů a třináctý nezvaný bůh Loki, který zabitím boha Baldera přinesl na Zem tmu. Podobných příkladů bychom ale našli nespočet i ze současnosti. V pátek 13. října 1929 nastal černý pátek na burze. Jeden z nejhorších propadů akcií na světových trzích.

V pátek 13. dubna 1970 ve 13 hodin 13 minut centrálního amerického času došlo k explozi rakety Apollo 13. 13. října 2006 zabila sněhová bouře v Buffalu tři lidi a způsobila škody za 130 milionů dolarů. Jeden z posledních pátků 13. se odehrál v listopadu 2015, kdy při teroristickém útoku v Paříži zemřelo 140 lidí.

Strach z pátku třináctého není sám o sobě ničím výjimečným a lékaři pro tuto obavu, která může přerůst v psychickou poruchu, mají dokonce pojmenování. Jedná se o triskaidekafóbii, kterou trpí řada lidí po celém světě. Podle dřívějšího výzkumu americké agentury Stress Management Center and Phobia 21 milionů Američanů vůbec nevychází v tento den do práce.

V Česku strach z pátku 13. tak markantní není. Výsledky průzkumu, který před několika lety pro společnost SAZKA zrealizovala firma NMS Market Research, ukázaly, že pátek 13. sice zaznamená 91 % Čechů, jen 6 % z nich ale věří, že přináší smůlu. Dalších 39 % očekává, že může přinést něco neočekávaného, a to i v pozitivním smyslu.

Jak je to skutečně se smůlou, která přichází právě v pátek 13., nejlépe prozradí statistiky z minulých let. Ty se ale mnohdy rozchází. Dlouhodobé statistiky pojistných událostí sice ukazují, že obavy jsou zbytečné a že se pátky 13. zásadně neliší od běžných pátků, přesto se najdou výjimky.

13. května 2011 byl jediný pátek 13. v daném roce a Česká pojišťovna evidovala mnohem více škod, než v jiné dny toho roku. V pojištění odpovědnosti občanů tehdy šlo o 40% nárůst oproti průměrnému dni. Tento nárůst škod koresponduje s pověrami, které pátek 13. den obklopují.

Podle pojišťovny Generali v pátek třináctého stoupají počty škod, které způsobí zaměstnanci svým zaměstnavatelům. Na obyčejný pátek připadá průměrně 17 takových událostí, na pátek 13. pak v průměru 42, ukazují statistiky z minulých let. Například tři tyto pátky v roce 2012 přinesly 122 takových škod za více než jeden milion korun. V případě dvou pátků 13. v roce 2013 se odehrálo více než 90 škod za více než 1,3 milionu korun.

Podle Generali jsou ale pověrčiví zejména zloději aut, v tento den totiž odcizí pouze polovinu vozidel oproti jiným pátkům. Podle statistik pojišťovny Allianz je nižší i počet krádeží majetku všeho druhu, a to až o čtvrtinu. Nelze se vyhnout ani vysoké nehodovosti, která ale podle pojišťoven tkví zejména v tradičním pátečním dopravním ruchu, zejména v zimním období.

Témata: Pátek 13.