Důchodci superhrdinové? Experti jsou zmatení z lidí, kteří žijí mezi námi!

Čeští důchodci do budoucnosti s optimismem nehledí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. srpna 2019 12:31

Zatímco někteří badatelé hledají léky, které by dokázaly stařeckou demenci léčit nebo jí předcházet, jiní, jako neuropsycholog David Loewenstein z Miamské univerzity na Floridě, se zajímají o osoby, které tato choroba nepostihuje.

Mary Helen Abbottová si líčí rty zářivě růžovou rtěnkou, příležitostně si dopřeje cigaretku, sbírá všechny klepy z domova důchodců a na hodiny ve fitness centru si obléká kratičkou sukénku. Je jí sedmasedmdesát let, píše agentura AFP. Paní Abbottová je tím, co vědci označují za superseniory. Účastní se studie, která má odhalit tajemství, jak si udržet čilého ducha a zdraví i ve vysokém věku.

"Studuji Alzheimerovu chorobu, ale chceme-li proniknout do tajemství mozku, musíme také vědět, proč některé osoby stárnou bezproblémově," vysvětluje Loewenstein. Americký Národní ústav pro zdraví proto financuje pětiletou studii týkající se osob od třiašedesáti do sta let bez diagnostikované demence.

Loewenstein cituje studie, které ukázaly, že zhruba třetina osob starších pětaosmdesáti let trpí demencí. U jiné třetiny osob starších pětaosmdesáti let byla pitvou odhalena přítomnost klubek nebo platů v mozku, ačkoli tyto osoby byly za živa v dobré formě.

"Jak mohly tyto osoby normálně žít? Na to věda zatím nedokáže odpovědět. To je právě to, co se snažíme zjistit," říká Loewenstein.

Ze stovky osob účastnících se jeho studie žije více než čtyřicítka v East Ridge, jakési vesničce důchodců s pávy procházejícími se mezi palmami, golfovými vozíky uprostřed bezvadně udržovaných zelených ploch a řad domků rozdělených na apartmány.

Vědecká zjištění jejich slova potvrzují. "Již dlouho víme, že se lidem, kteří pracují, daří lépe než těm, kteří už nepracují," uvádí Laura Carstensenová z výzkumného centra Stanfordovy univerzity. K dobrému stárnutí přispívá i pravidelné cvičení a středomořská dieta: hodně ovoce a zeleniny, brambor, cereálií, olivového oleje či ryb.

"Studie ukázaly, že lidé s bohatým životem plným aktivit stimulujících poznávací funkce a se sociálními vazbami mají menší riziko demence," zdůrazňuje Loewenstein. Významným faktorem je i finanční situace. Mnoho obyvatel East Ridge má vyšší vzdělání a jsou to běloši. Spořili, dobře investovali a využili boomu na trhu s nemovitostmi.

Témata: Lidé důchodci