Lidé SKONČÍ NA DLAŽBĚ? Experti mají děsivé zprávy! Češi to pěkně odnesou!

Kancelář

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. srpna 2019 11:41

Následující roky nepochybně přinesou velké změny v zaměstnávání lidí. Už dnes řadu činností vykonávají stroje a roboti, v dohledné době podle vědců začnou některá povolání úplně vytlačovat z trhu. Mnoho lidí tak může přijít o práci a pokud se nepřizpůsobí měnící se době, skončí na dlažbě!

Vědci z Oxfordské univerzity vytvořili žebříček povolání, která do deseti let zaniknou. Jsou mezi nimi například pracovníci na letišti, řidiči nebo nosiči zavazadel.

Nejvíce ohroženy jsou ale následující povolání: Pracovník v telemarketingu, písař, asistent advokáta, tester kontroly kvality, třídič zboží. Těchto pět povolání podle vědců s 97 až 99 procentní pravděpodobností v horizontu následujících let zřejmě zanikne. 

Zdaleka ale nejsou jediná. Pokladní, prodejce, pošťák, operátor nebo dřevorubec jsou dnes naprosto běžná povolání, která vykonávají miliony lidí po celém světě a jen v Česku jsou jich desítky až stovky tisíc. Podle odborníku ale i tito lidé přijdou v brzké době o práci. O jejich služby už totiž nebude zájem.

Zřejmě první lidé, jejichž místo bude ohroženo, budou pracovníci na pokladnách. Už nyní lze ve většině supermarketů nalézt samoobslužné pokladny a odborníci se obávají, že jejich počet bude přibývat. V podobné pozici jsou i pracovníci v rychlých občerstveních, takzvaných fastfoodech. I v Česku už nyní fungují elektronické objednávací tabule, které se obejdou zcela bez asistence personálu. 

Server jako další povolání, která jsou ohrožena, uvádí například prodejce šperků, letenek, jízdenek nebo prodejce v cestovních kancelářích. Lidé se čím dál tím více orientují na jiné zboží, než jsou kupříkladu drahé kameny, a pokud po něčem touží, objednají si to přes internet, což platí i v případě dovolených. Ostatně nejen ty, ale i třeba jízdenky lze už dnes zaplatit mobilním telefonem prakticky kdekoliv.

Kritická je i situace v případě pošťáků. Dopisy téměř vymizely a nahradily je datové schránky a e-maily. Balíčky se dnes doručují nejen skrz poštu, ale i přes dopravní společnosti, které mají nesporné výhody. Jsou rychlejší, bezpečnější a se zbožím zacházejí o poznání lépe. Balíček navíc mohou doručit kamkoliv je třeba, nejen domů. Kde většina pracujících lidí přes den stejně není.

Témata: Lidé češi zaměstnanci