Konec světa? Informováno bude 12 vyvolených. A co zbytek lidstva?

Země může již za pár let čelit obří katastrofě

Autor: stars24.cz

14. prosince 2017 9:01

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) má k dispozici plán pro možný konec světa. Ve chvíli, kdy se bude k Zemi blížit asteroid schopný vyhladit lidstvo, obdrží 12 vědců zprávu o hrozícím nebezpečí. A ti budou muset spolu s dalšími odborníky zachránit vše živé na naší planetě.

Asteroid, Drtivý dopad nebo Armageddon. Nejen tyto katastrofické filmy a seriály se zabývají velmi oblíbenou tématikou, kterou je konec světa zapřičiněný blížícím se asteroidem. Ačkoliv na to jde každý z hollywoodských trháků po svém, ve většině případů jsou daleko od reality. Jak by ve skutečnosti probíhal scénář, který má zabránit zániku lidstva?

Pracovník NASA Lindley Johnson celý proces popsal pro server Mashable. Na začátku pracovního scénáře podle něj stojí zpráva o hrozícím nebezpečí, kterou obdrží maximálně 12 vybraných vědců. Ti začnou zkoumat objekt zachycený jedním z teleskopů mapujících mezihvězdný prostor a pokud potvrdí, že se asteroid opravdu řítí na planetu Zemi, bude nám odhadem zbývat pouze několik dní do ničivé srážky.

Poté, co vědci propočítají velikost a trajektorii vesmírného objektu, odešlou zprávu do Bílého domu, který vydá oficiánlní prohlášení pro veřejnost. Tou dobou už zřejmě ale lidé budou vědět, že se něco děje. Informace může prosáknout do médií a objektu si může všimnout i spousta amatérských astronomů.

Jak nalézt asteroid víme. Co dál?

Nalezení takového objektu je ale pouze prvním krokem. Tím druhým, a neméně důležitým, je tento objekt zničit nebo odklonit z dráhy tak, aby se Zemi zcela vyhnul. Na to už ale NASA plán nemá.

Ačkoliv v minulosti došlo k pádům velkých meteoritů na naši planetu, v novodobé historii se nic takového nestalo a odborníci nepředpokládají, že bychom byli bezprostředně ohroženi. Přesto toto riziko zcela vyloučit nelze a vesmírné organizace se proto snaží nalézt řešení, které by lidstvo zachránilo.

Spekuluje se například o laseru, který by dokázal asteroid odklonit z jeho trajektorie. Teoreticky je také možné asteroid zničit či odklonit, například nárazem cizího tělesa, vše je ale pouze hypotetické a není jisté, že by něco takového mohlo fungovat. 

Spasí nás Asgardia?

V souvislosti s hrozbou v podobě asteroidu se v posledních dnech hovoří i o novém vesmírném "národu" Asgardianů. Za ním stojí vědci z Mezinárodního vesmírného výzkumného centra (Aerospace International Research Centre) ve Vídni, kteří dali dohromady tým vědců, právníků, filosofů a podnikatelů.

"Podstatou Asgardie je zachování míru ve vesmíru a využití snah o předcházení konfliktů na Zemi ve vesmírném prostředí," uvedl na nedávné konferenci zakladatel projektu Dr. Igor Ashurbeyli.

Ashurbeyli se dlouhodobě podílí na spolupráci s OSN, kde figuruje jako konzultant pro případ kontaktu Země s asteroidem. A právě tomu by měl jeho nový národ umět v budoucnu zabránit. 

Podle statistik NASA dopadne každý den na zem několik desítek tun asteroidů. Drtivá většina z nich je tak malých, že shoří v atmosféře, nebo nenapáchají žádné škody. Pokud by ale na Zemi mířil opravdu velký kus vesmírného kamene, nastal by problém. 

Asgardiané budou mít proto mimo jiné jako jeden ze stěžejních úkolů za cíl této případně srážce zabránit. Podle vědce by tomu mohla napomoci vesmírná stanice Asgardianů, z níž by se uskutečňovaly všechny potřebné operace. Zároveň by měla být dostatečně velká na to, aby pojmula velké množství lidí ze Země, kteří by byli v případě katastrofy schopni znovu osídlit naši či jinou planetu.

Sám Ashubeyli ale tvrdí, že riziko srážky Země s asteroidem nelze brát na lehkou váhu. Jako příklad uvádí Čeljabinský meteorit, jehož exploze 15. února 2013 v okolí ruského Čeljabinsku uvolnila třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou.

Témata: konec světa Vědci NASA Lidé Země asteroid