Příběh skutečného kosmonauta. Do Brna dorazí slavný Andrew Feustel

Andrew Feustel

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. dubna 2019 18:15 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 14:31

Do České republiky přijel vzácný host! Na pozvání Akademie věd ČR přijel americký kosmonaut Andrew Feustel. Kromě Prahy se svou ženou Indirou navštíví i Brno! A zájem o setkání s ním je skutečně veliký!

V pátek 12. dubna 2019 Feustel zavítá do Brna a na Hvězdárně a planetáriu Brno vystoupí s přednáškou o svém pobytu ve vesmíru. Symbolicky tak oslaví Mezinárodní den kosmonautiky, který odkazuje na let Jurije Gagarina 12. dubna 1961.

„Akademie věd ČR se podílí v oblasti výzkumu vesmíru na mnoha projektech. Vážíme si proto, že Andrew Feustel přijal pozvání právě od nás. Jde o jeho třetí oficiální návštěvu Akademie věd i České republiky a jsme rádi, že tentokrát program zavítá především do regionů. Je skvělé, že se nám daří popularizovat vědu i tím, že do Česka zveme významné světové osobnosti. A takovou osobností Andrew Feustel bezesporu je,“ pochvaluje si předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

„Je mi ctí potkat se s panem Feustelem, skvělým kosmonautem, který na své cesty do vesmíru vždy bral i nějaký předmět vztahující se k České republice. Brno má ke kosmonautice blízko, provozujeme tu jedno z nejlepších planetárií v Evropě a brněnští vědci i firmy vyvíjejí a vyrábějí součástky do kosmických raket a umělých družic,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Feustel v Brně!

Feustelova přednáška nazvaná Příběh kosmonauta začíná na brněnské hvězdárně v pátek 12. dubna v 18:00. A už teď je jasné, že se na všechny zájemce nedostane, kapacita je totiž omezená!

„Vše zajišťuje Akademie věd ČR, ale návštěva se domlouvala řadu týdnu a jen u nás v Brně se na organizaci podílí 5 lidi,“ prozradil pro stars24.cz ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Na přednášku Andrewa Feustela Příběh kosmonauta ve Hvězdárně a planetáriu Brno je vstup volný, zájemci se ovšem musí registrovat. „Od pátku 5. dubna 12.00 hodin se mohou zastavit u nás na Kraví hoře a vyzvednout si v pokladně svoji místenku. Je zdarma, je jich omezené množství (na 1 osobu max. 4 místenky), rezervace ani telefonické objednávky možné nejsou,“ prozradil nám Jiří Dušek.

Zájem je podle něj obrovský a tak je už předem jasné, že sál bude zaplněný do posledního místečka. To ostatně potvrzuje i vedoucí programového oddělení Zuzana Kuljovská. „O návštěvu/besedu je enormní zájem. Místenky se uvolňovaly v pátek a už nejsou prakticky k dispozici,“ řekla pro stars24.cz s tím, že již v 7:30 byla před vstupem na hvězdárnu fronta.

Příběh Andrewa Feustela

Andrew Feustel navštívil Českou republiku poprvé v roce 2009 po svém letu v raketoplánu Atlantis k Hubbleovu kosmickému dalekohledu, při němž si do osobního balíčku přibalil Písně kosmické Jana Nerudy. Právě během pobytu v České republice se dozvěděl, že poletí podruhé – v roce 2011 v raketoplánu Endeavour na Mezinárodní kosmickou stanici. Při této příležitosti s sebou vzal symbol mnoha generací – postavičku Krtka od výtvarníka Zdeňka Milera. Krtek se tak stal „českým kosmonautem“, jehož prostřednictvím se především děti a mládež seznámily s životem na oběžné dráze.

Vzdělávací program Do kosmu s Krtkem existuje dodnes. Zprostředkoval informace i z třetího letu Andrewa Feustela v roce 2018, kdy strávil na Mezinárodní kosmické stanici přes půl roku, a ve druhé polovině pobytu byl dokonce jejím velitelem. Tehdy s ním opět cestoval český Krtek, tentokrát ale v menším provedení, protože v kabině Sojuz bylo pro cestu na Mezinárodní kosmickou stanici méně místa než v raketoplánu. S sebou vzal i kresbu Měsíční krajina, kterou v roce 1942 v terezínském ghettu nakreslil nadaný židovský chlapec Petr Ginz. Andrew Feustel k dnešnímu datu strávil ve vesmíru 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru.

Témata: Andrew Feustel Hvězdárna a planetárium Brno vesmir