Vitamíny jsou látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Až na výjimky si je tělo neumí vyrobit a tak je přijímá prostřednictvím stravy. Nový výzkum ale naznačuje, že některé vitamíny mohou být v konkrétních situacích pro tělo spíše škodlivé.
Vysoké dávky vitaminu B6 a B12 mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny plic u kuřáků. Důvod tohoto většího rizika není jistý, vědci ale naznačují, že vitamín může urychlit růst rakovinných buněk, které již byly zahájeny užíváním tabáku, píše server Medical Daily.
Mužští kuřáci, kteří užívali vysoké dávky vitaminu B6 a B12 v různých doplňcích, měli o 30 až 40% zvýšené riziko vzniku rakoviny plic ve srovnání s muži, kteří doplňky neužívali, ukázala studie. Ti, kteří užívali více než 20 miligramů B6 denně po dobu 10 let, měli třikrát vyšší pravděpodobnost vývoje rakoviny plic než ti, kteří tento přípravek nepoužívali. U mužů, kteří užívali 55 mikrogramů B12 denně ve stejném časovém intervalu, existuje čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rakoviny. Vědci ale zároveň zjistili, že na ženy tyto vitamíny vliv nemají.
„Kouření způsobuje rakovinu plic, to nikdo jakýmkoliv způsobem nepopírá,“ uvádí autor studie, doktor Theodore Brasky z The Ohio State University Comprehensive Cancer Center. „To, co říkáme, je, že tyto vitamíny tento proces zrychlují nebo zvyšují karcinogenezi této látky,“ uvádí.
Výsledek je založený na analýze více než 77 000 dospělých. Všichni účastníci byli ve věku od 50 do 76 let a pocházeli ze státu Washington. Výsledky zahrnovaly osobní historii kouření, věk, rasu, vzdělání, velikost těla, konzumaci alkoholu, osobní anamnézu rakoviny nebo chronických plicních onemocnění, rodinnou anamnézu rakoviny plic a používání protizánětlivých léků. Vědci zkoumali muže i ženy, kuřáky i nekuřáky.
Tato zjištění jsou založena na osobách, které užívaly vitamínové doplňky, nikoliv na těch, kteří dostávali vitamín B v multivitaminech nebo v potravinách. Navíc jsou nálezy založeny na mužích, kteří značně překročili doporučenou dávku vitaminu B. Například muži s nejvyšším rizikem rakoviny plic užívali více než 11krát vyšší doporučené denní množství B6 a 23krát vyšší než doporučené množství B12, poznamenala k výzkumu stanice CNN.
Kromě toho byla souvislost mezi rakovinou plic a vitamíny B statisticky významná především u současných kuřáků. „Riziko bylo téměř výlučné u mužů, kteří v té době kouřili," řekl Brasky pro Medical Daily. „To, co říkáme, je, že existuje nějaká synergie mezi muži a užíváním vitamínu B.“
Brasky ale zároveň poukazuje, že problematické je kouření, nikoliv na samotné vitamíny. Nezdá se totiž, že by samotné vitamíny zvyšovaly riziko rakoviny. „Pokud jste muži, kouříte a užíváte vitamín B, musíte přestat kouřit. Kouření je hlavní příčina rakoviny plic. Zabíjí lidi,“ zdůraznil Brasky. „Pokud chcete zabránit rakovině plic, přestaňte kouřit."
Hlavním zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb. Je nezbytný pro funkci řady enzymů.
Hlavním zdrojem vitaminu B12 v potravě jsou živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Správný přísun potřebného množství vitaminu B12 do organizmu zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Vitamin B12 je součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a slinivky břišní.