Lék na nesmrtelnost objeven! Většině lidí se ale líbit nebude!

Visible Human

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. března 2019 22:04

Zatoužili jste někdy po nesmrtelnosti? Pak je projekt Visible Human jako stvořený pro vás. Díky americkým lékařům totiž můžete zůstat na naší planetě i dlouho po své smrti. Sice jen ve virtuální podobě, ale posloužíte tím dobré věci.

V roce 2000 požádala dvaasedmdesátiletá Susan Potterová doktora Victora Spitzera z Coloradské univerzity, aby její tělo bylo po smrti darováno do projektu Visible Human. Souhlasila tak s tím, aby její ostatky byly rozřezány na tisíce miniaturních kousků, které budou nasnímány, digitalizovány a tím vytvoří virtuální mrtvolu, kterou půjde použít ke studiu a výzkumu.

Když o patnáct let později Potterová ve věku 87 let svět opustila, protože podlehla zápalu plic, její tělo skončilo v péči projektu Visible Human. Tam se k němu dostali až o dva roky později. Na jaře 2017 byly její zmražené ostatky rozděleny na 27 tisíc dílků, přičemž každý z nich měl přesně 63 mikrometrů. K jejich oddělení posloužil speciální karbidový nůž.

Vědci následně pořídili obrázky ve vysokém rozlišení. Proces jejich zpracování do otevřené mapy lidského těla bude pokračovat ještě rok. Potterová se tím zařadí po bok předchozích dvou lidí, kteří se do projektu posmrtně zapojili.

Jaká vlastně byla Susan Potterová, sledovali po dlouhých 16 let lidé z prestižního přírodopisného časopisu National Geographic. Už před rokem 2000, kdy se do projektu upsala, prošla 26 operacemi. Během života jí lékaři diagnostikovali melanom, cukrovku i rakovinu prsu. Právě její lékařská historie posunula Visible Human daleko za hranici původní myšlenky.

Nápad na projekt Visible Human se zrodil již v roce 1987, od země se však odrazil až o čtyři roky později. Tehdy získal doktor Spitzer společně se svým kolegou Davidem Whitlockem první dotaci ve výši 720 tisíc dolarů od amerického Národního zdravotního institutu.

Cílem projektu bylo najít zdroj, který umožní studium lidského těla obou pohlaví ve větším detailu než „mrtvola jen z masa a kostí“. Tak přitom zkoumali lékaři a studenti medicíny lidskou anatomii po celá staletí. Běžná pitva však má své limity, zatímco projekt doktora Spitzera chtěl přijít s možností opakovaného použití jednoho těla ke studiu.

Po získání peněz se tak Spitzer s Whitlockem pustili do hledání člověka, který by souhlasil s darováním těla pro takový účel. Úspěchu dosáhli po dvou letech, v roce 1993 jim své tělo věnoval usvědčený vrah z Texasu, který byl popraven smrtící injekcí.

O rok později pak získali i ženské tělo. Mrtvolu devětapadesátileté ženy, která umřela na srdeční chorobu, rozdělili na 5 tisíc kusů o 0,33 milimetrech. Model těla Susan Potterové tak bude rozhodně tím nejdetailnějším, který zatím v rámci projektu Visible Human vznikl.

Témata: Visible Human Vědci