Umí hmyz počítat? Výzkum, který vědce srazil na kolena!

Včely, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. února 2019 17:59

Fakt, že nic může být počítáno jako něco - tedy to, co lidé rozeznávají jako nulu, není ve zvířecí říši vůbec běžné vědění. Obecně schopnost rozeznat počet objektů je mezi zvířaty poměrně vzácná a když už, tak se neočekává od malého hmyzu. Včely však nyní všechny překvapily.

Nový výzkum naznačuje, že včely dokáží rozeznat "nic" jakožto množství. Znalost, která před mnoha a mnoha lety reformovala lidské pojetí matematiky. Zároveň dokáží spočítat objekty a počtem se řídit. Fascinující objev učinila bioložka a včelí nadšenec Scarlett Howard z Královského institutu technologie v Melbourne. Jistě se ptáte, jak proboha zjistíte, že včela počítá?

Angličané tomu říkají "mrkev a klacek", u nás je to "cukr a bič". Tak či tak referuje tento idiom k metodě, kdy se snažíme u někoho docílit určitého jednání kombinací odměn a trestů. Scarlett Howard a její kolegové tímto naučili včely, že lokace s menším počtem objektů znamenají odměnu, kdežto lokace s větším počtem objektů obsahují quinine (chemická látka, pozn. red.), který včely nesnáší.

Včely se velmi rychle poučily a ukázalo se, že si dokáží počet objektů spočítat. Až v 80% případů vyrazily k místu, kde bylo předmětů méně. Tuto schopnost mají někteří ptáci a savci. Sépie dokáže počítat do pěti. Mezi hmyzem je však taková schopnost naprosto unikátní. 

Už výše popsaná znalost je pro včelstvo nesmírný úspěch. To, co se povedlo v dalších experimentech, nikdo nečekal. Tým vědců dal včelám na výběr dvě místa. Na jedné nebylo nic a na druhé mezi jedním a šesti objekty.

A včely zvolily nulu. Což znamená, že na nějaké úrovní chápou, že "nic" je méně než nějaký počet. Velmi zajímavé také bylo, že rozhodnutí, kde figurovala nula, jim vždy trvalo o něco déle. Skoro jako kdyby pro ně rozhodování bylo větší výzvou na "přemýšlení"...

Témata: Zvířata Hmyz