Vědci jsou u vytržení! Zjistili, že ryby umí to stejné co Ježíš!

Ryby

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. února 2019 14:33

Podle Bible uměl Ježíš proměnit vodu na víno. Zlaté rybky ji však dokážou proměnit v čistý ethanol. Proč to dělají?

Je poměrně zajímavé, že si zlaté rybičky dokážou vytvořit svůj vlastní alkohol ve chvíli, kdy jim to okolnosti dovolí. Nyní vědci vědí, jak rybičky svůj trik dělají. Dělají to podobně, jako kvasinky v alkoholovém průmyslu.

Schopnost rybiček proměnit vodu, ve které plavou, v alkohol je výsledkem evoluce a adaptace vůči okolí, ve kterém rybičky žijí. Podobnou vlastnost má také karas obecný. Ten musí přežít chladné měsíce na severu Evropy. Přitom žije v rybnících, které často zamrzají na hodně dlouhou dobu.

Protože je rybník zamrzlý, led tvoří mezi vodou a vzduchem bariéru. Kvůli tomu se kyslík nedostane do vody a jeho hodnoty ve vodě prudce klesají. Aby přežili existenci ve vodě bez kyslíku, karasové se dokážou proměnit v anaerobní živočichy na někdy i několik týdnů.

Protože nedýchají kyslík, hromadí se v jejich tělech kyselina mléčná. Aby se s tímto vyrovnali, karasi kyselinu mléčnou promění v ethanol – neboli alkohol. Ten se pak skrze jejich šupiny dostane do okolní vody.

„V době, kdy je voda zamrzlá i několik měsíců, se koncentrace alkoholu v krvi karasů pohybuje okolo 50 miligramů na 100 mililitrů. Taková koncentrace je nad limit, kdy ještě člověk může v Americe řídit,“ vysvětlil Michael Berenbrick, který je spoluautorem studie, v prohlášení. „I tak je to pro ně lepší situace, než být plní kyseliny mléčné.“

Vědci konečně přišli na to, jak ryby tohoto prakticky vzato zázraku dosáhnou. Ryby produkují enzym známý jako pyruvate decarboxylase. Ten je podobný kvasinkám v alkoholu. Jedná se o první případ objevu dvou druhů proteinů v obratlovcích.

Ačkoliv má většina obratlovců set proteinů, které jsou využity ke zpracování karbohydrátů, jako je glukóza, karasi a zlaté rybky mají sety dva. Tento druhotný protein se aktivuje při nepřítomnosti kyslíku a zbavuje tělo nahromaděné mléčné kyseliny.

Podle serveru IFL Science vědci v analýze DNA zlatých rybek a karasů zjistili, že se tato schopnost vyvinula přibližně před 8 miliony let v předkovi, kterého mají oba druhy společné.

Témata: Vědci Ryby