Hrozí světu obří epidemie? Stačí, aby se ještě trochu oteplilo!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

21. ledna 2019 18:45

Globální oteplování přináší celou řadu rizik, podle vědců může negativně ovlivnit zemědělství, životní prostředí i zdraví lidí. Navíc způsobuje tání ledovců a tím i zvyšování hladiny moří a okyselování oceánů. Vědci ale upozorňují, že z permafrostu mohou být uvolněny prastaré viry, které mohou představovat velký problém.

Permafrost, tedy trvale zmrzlá půda, je dobrý ochránce, který uchovává mikroby a viry. Kvůli nízkým teplotám, tmě a nedostatku kyslíku mohly v ledu přežít stovky let. Evoluční biolog Jean-Michael Claverie z univerzity v Marseille studuje vzorky v permafrostu už od roku 2014, uvádí server IFL Science.

Právě on objevil důkaz, že takto uchované bakterie mohou být pro lidi velmi nebezpečné. Jeho výzkum naznačuje, že globální oteplování a vrtné práce mohou z permafrostu osvobodit některé typy virů, které v minulosti na Zemi způsobily epidemie.

Poukazuje například na to, že na Sibiři byly v roce 2016 hospitalizovány desítky lidí a jeden chlapec dokonce zemřel kvůli antraxu. Nákaza se rozšířila z těla dlouho mrtvého soba, jehož tělo bylo z ledu rozmrazeno kvůli vlně horka.

Před nedávnem vědci také objevili prehistorický virus, který se 30 tisíc let ukrýval v trvale zmrzlé půdě na Sibiři. Mikroorganismus nazvaný Mollivirus sibericum, v překladu znamená měkký virus ze Sibiře, měří 0,6 mikrometru a je viditelný i pouhým optickým mikroskopem. Vědci hodlají nejprve zjistit, zda virus nemůže způsobit lidské či zvířecí nemoci, a pak jej chtějí znovu přivést k životu. Jde už o čtvrtý obří virus, který byl objeven od roku 2003. V Rusku se přitom otepluje 2,5krát rychleji než ve zbytku světa.

Experti se obávají, že by svět mohly například znovu zasáhnout pravé neštovice. Právě viry, se kterými lidstvo už dlouhou dobu nebylo v kontaktu, mohou představovat největší nebezpečí. Znamená to totiž, že náš imunitní systém není na boj s nimi připraven.

Témata: nemoci mikroby