Vědci našli pro pivo neuvěřitelné využití! Lidem se moc líbit nebude!

Pivo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2018 20:29

Zásoby ropy nejsou neomezené a dříve či později dojde. Tomu se snaží vyhnout především automobiloví výrobci, kteří přicházejí se stále novými koncepty elektromobilů. Odborníci ale přišli na nový druh paliva, který by se mohl v budoucnu tankovat do nádrží. Pivo.

Za novým objevem stojí tým vědců z Bristolské univerzity. Těm po párty zbylo pivo, a tak se pokusili vymyslet, co s ním. Objev, který učinili,by ale mohl změnit budoucnost lidstva.

Zjistili, že pivo je rájem chemikálií. V tomto případě to ale nemusí znamenat nic špatného, bylo už prokázáno, že v malém množství prospívá lidskému tělu, a stejně tak by nyní mohlo posloužit i automobilům.

Vědec Duncan Wass je přesvědčen, že auta by totiž mohla nově jezdit právě na směs piva. Samozřejmě jde o prvotní myšlenku, která je zatím nepotvrzená, první testy ale vypadají slibně.

Podle časopisu Catalysis Science & Technology odborníci přemýšleli, jak přeměnit etanol na butanol. Jednu takovou náhradu paliva už při tom máme, jde o bioetanol, který obsahuje deset procent etanolu, avšak může poškodit motor.

Na rozdíl od benzínu má také nižší energetickou hodnotu a do budoucna je jeho masové rozšíření spíše nepravděpodobné. Oproti tomu butanol je zatím po všech stránkách slibný a mohl by se dělat právě z piva.

Vědci přeměnili ethanol na butanol pomocí katalyzátoru ruthenia a chloru. Vytvořili isobutanol, který by podle nich mohl benzín směle nahradit. Má totiž vysokou hustotu a vhodné oktanové číslo.

Co je ale důležitější, je plně kompatibilní se současnými motory. Na rozdíl od piva ale nebude kapalina pitná, i přesto, že výsledek je pivu stále velmi podobný.

Témata: Vědci Pivo