Země v ohrožení? V pátek 13. hrozí srážka s asteroidem. Může ohrozit lidstvo?

Země může již za pár let čelit obří katastrofě

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. listopadu 2018 9:30

Před několika dny proletěly v těsné blízkosti Země tři asteroidy. Tělesa, kterým astronomové říkají přesnějším označením "planetky", Zemi minuly, už za několik let tomu tak ale být nemusí. Pro stars24.cz to prozradil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

O víkendu proletěla kolem Země trojice asteroidů, před kterými NASA vydala varování. Riziko srážky se Zemí ale bylo minimální. Podle Duška se však takovéto varování vydává na základě speciální stupnice, kterou vypracovala Mezinárodní astronomická unie.

"Tato konkrétní tělesa naši planetu skutečně spolehlivě minula. Informace o blízkozemních planetkách se ale publikují především proto, aby je astronomové sledovali a zpřesnili tak jejich trajektorie v budoucnosti, resp. aby se na ně zaměřili další astronomové kvůli jejich studiu. Třeba velikosti, tvaru apod.," prozradil serveru stars24.cz Dušek.

Ani zdaleka to ale jediné planetky, které Zemi, byť s minimální kolizní šancí, ohrožují. "Díky americké armádě, která drží skutečnou vesmírnou hlídku, víme, že k dnešnímu dni existuje 893 těles o velikosti větších než 1 kilometr, které v blízké minulosti nebo budoucnosti prolétly blízko Země," varuje Dušek.

Při eventuální strážce by přitom podle něj zanikla většina rostlin a živočichů na naší planetě. "Dále je známo 8374 objektů o velikosti mezi 140 a 1000 metry. Jejich dopad by způsobil katastrofu kontinentálních rozměrů," dodal pro stars24.cz odborník.

To ale stále není vše. Ve sluneční soustavě se mohou nacházet desítky i  stovky tisíc menších planetek, o kterých astronomové vůbec netuší. "Čím menší tělesa, tím hůř se hledají, ale také napáchají menší škody. Nicméně dnes existuje řada pozorovacích týmů, které se snaží potenciálně nebezpečná tělesa odhalovat," objasnil Dušek.

To, že Zemi se větší vesmírná tělesa vyhýbají, ale nemusí platit vždy. Už v pátek 13. dubna 2029 proletí kolem Země planetka Apophis, u které je malá pravděpodobnost, že by se s námi mohla srazit.

"I když je to velmi nepravděpodobné, pokud by k takové kolizi došlo, zemřely by stovky milionu lidí a naše moderní civilizace by zanikla. Máme však dostatek času na tuto hrozbu reagovat," varuje pro stars24.cz Dušek. 

Je náhoda, že riziko možné kolize vyšlo zrovna na pátek 13.?

Témata: vesmir asteroid Země