Vědci objevili nový druh pavouka, má být velký a žít v norách

Barevný pavouk dostal název Euoplos dignitas

Autor: ČTK

26. března 2023 17:55

Vědcům v Austrálii se podařilo odhalit existenci supervelkého druhu pavouka, který se vyskytuje jen v centrální části státu Queensland. Barevný pavouk dostal název Euoplos dignitas.

Pavouk žije v lesních porostech a buduje si podzemní nory v černozemi v centrální části Queenslandu, který leží na severovýchodním pobřeží Austrálie. Jeho velikost vědci nezveřejnili.

Kvůli intenzivní zemědělské činnosti tito pavouci nejspíš přicházejí o významnou část svého habitatu, a tak se z nich pravděpodobně stává ohrožený druh, uvedli australští vědci.

I když Australané nezveřejnil přesnou velikost svého objevu, pavouci z čeledi Ctenizidae (Sklípákovití) jsou podle časopisu National Geographic většinou velcí čtyři až pět centimetrů a hnízdí pod zemí. Jsou to chlupatí tropičtí pavouci, jejichž kousnutí může člověku způsobit bolest a otok.

Podle Michaela Rixe, hlavního experta na pavouky z muzea v Queenslandu, jsou odborníci nadšení, že "mohou vědecky zdokumentovat tento nový druh". Jak dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pojmenování nového druhu má velký význam, protože být známým druhem znamená "být chráněn".

Témata: Pavouci