Máte rádi maso? Studie ukázala, jak strašlivou chybu děláte!

Steak

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2018 13:12

Dlouhodobá studie univerzity Východního Finska v Kuopio potvrdila smutnou pravdu. Přemíra masa škodí vašemu zdraví. Především pak vašemu srdci, píše Science Alert.

Studie finských lékařů trvala dlouhých 22 let a zúčastnilo se jich 2500 mužů středního věku, jejichž stav byl po celou dobu monitorován.

Mezi muži došlo během této dlouhé doby 334 případům srdečního selhání. Lékaři pacienty rozdělili do čtyř skupin podle konzumace živočišných bílkovin. Výsledky byly šokující.

Míra srdečního selhání byla o 33 procent vyšší u lidí, kteří konzumovali potravu bohatou na bílkoviny, ve srovnání s těmi, kteří se ji vyhýbali. Výskyt srdečních selhání byl o 49 procent vyšší u diety složené především z mléčných bílkovin, o 43 procent vyšší u živočišných bílkovin a o 17 procent vyšší u rostlinných bílkovin. Pouze bílkoviny z ryb a vajíček nebyly spojeny se srdečním selháním.

Podle dietologů je doporučená denní dávka bílkovin zhruba 0,8 gramu na kilogram vaší váhy. To se samozřejmě dá těžko propočítat. Podle jednoduchého klíče by zhruba 10% stravy měly tvořit bílkoviny.

I když se studie zdá naprosto průkazná, lékaři varují před zbrklými závěry. „Je to jen první studie, která spojuje proteiny se srdečními problémy,“ upozorňuje vedoucí projektu Heli EK Virtanen, „Bude ještě potřeba více studií na větším vzorku pacientů různorodějších pacientů.“ Svůj steak nebo guláš si tedy zatím v klidu můžete dát. Jen nezapomeňte na nejlepší dietní doporučení našich předků: všeho s mírou!

Témata: jídlo Maso