Káva a její negativní účinky? Vědci přišli s novým zjištěním

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 17:14

Různé druhy kávy mohou mít různý vliv na zvýšení cholesterolu v krvi, zjistila norská studie. Největší pravděpodobnost zvýšení cholesterolu se projevila u mužů, kteří pijí espresso. U žen může mírnější zvýšení způsobit filtrovaná káva.

Norští vědci zkoumali data o 21.000 lidech nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Ačkoliv poznamenávají, že souvislost mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje další výzkum, došli k závěru, že u lidí, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, byla výrazně větší pravděpodobnost, že budou mít zvýšený cholesterol. Pravděpodobnost byla vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy. Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso, než u žen, které pily filtrovanou kávu.

Káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.

"Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu," píší autoři. "Kvůli vysoké konzumaci kávy (v populaci) mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví."

Farmakolog Dipender Gill ze St George's University of London však k norské studii dodává, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory a nabádá k opatrnosti při čtení závěrů studie.

"Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu," říká vědec.

Norská studie uvádí, že za zvyšování cholesterolu mohou chemické sloučeniny v kávě, jejichž míra se ve výsledném šálku liší podle způsobu přípravy kávy. V případě espressa ale podle vědců neexistuje předchozí výzkum, který by objasnil jeho dopady na míru cholesterolu.

Témata: Vědci káva