Objevil se smrtící virus! Umírá na něj většina lidí, zbytek má doživotní následky!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. května 2018 12:36 | Aktualizováno: 26. května 2018 6:47

Případy smrtícího viru Nipah jsou hlášeny ze jihoindického státu Kerela. Vir Nipah je velmi nebezpeční nejen pro lidi ale také pro zvířata, především vepře. Úmrtnost na něj je až 70%, píší The India Times.

„Na virus bylo testováno celkem 18 lidí,“ prohlásila ministryně zdravotnictví státu Kerala K K Shailajaová, „6 testovaných bylo negativních, 12 pozitivních. 10 již zemřelo a dva jsou ve vážném stavu.“ Mezi mrtvými je i zdravotní sestra, která se infikovaným snažila pomoci.

Přestože, během 24 hodin nebyl hlášen žádný nový případ, státem se šíří panika. Nipah přenášejí netopýři živící se ovocem. K nakažení virem stačí sníst ovoce, které před tím netopýr nakousl nebo se napít z pramene, u kterého se vyskytoval netopýr.

K infikaci také může dojít kontaktem s nemocným zvířetem. Nejohroženější jsou především domácnosti, kde chovají prasata.

Proti Nipah u zatím není vakcína.

Nipah je nebezpečný také dlouhou inkubační dobou 3 až 14 dní. První příznaky jsou dehydratace, malátnost nebo dezorientace. Když nemoc propukne naplno, přichází vysoké horečky a problémy s dýcháním. Když virus dosáhne mozku, nastupuje kóma a smrt.

Ani ti co přežijí, nemají vyhráno. Virus může těžce poškodit orgány, a pokud zasáhne mozek, může dokonce dojít ke změně osobnosti.  Ke smrti může dojít i měsíce a roky po prodělání nemoci.

Virus Niphaku byl poprvé zaznamenán WHO v roce 1998 v Malajsii. Zatím největší epidemie v Bangladéši si vyžádala 105 mrtvých.

Témata: nemoc Indie