Svět zažil nejdelší částečně zatmění Měsíce od roku 1440. Další bude za 600 let!

Zatmění měsíce

Autor: Adam Slabý, stars24.cz, ČTK

20. listopadu 2021 9:38

Obyvatelé amerického kontinentu dnes zažijí nejdelší částečné zatmění Měsíce od roku 1440. Informovala o tom americká vesmírná agentura NASA. Jev potrvá tři a půl hodiny a bude možné ho vidět také z části Asie, Austrálie a Polynésie. Další podobně dlouhé částečné zatmění Měsíce nastane 8. února 2669.

Částečně zatmění začne v 08:19 SEČ, kdy Měsíc začne vstupovat do stínu Země. Jev vyvrcholí v 10:03 SEČ, kdy bude ve stínu ponořeno 99 procent měsíčního úplňku. Měsíc se ze stínu vymaní v 11:47 SEČ. Ve srovnání s rokem 1440 bude to letošní částečné zatmění o 23 sekund kratší.

Zatmění Měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. V ten okamžik na Měsíc dopadá jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak zachytí naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce nahnědlou barvu. Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Zatmění Měsíce lze sledovat, na rozdíl od stejnojmenného jevu u Slunce, bez ochrany zraku.

Na další podobně dlouhé zatmění Měsíce si ale lidé nebudou muset počkat dalších šest století. Jeho úplné zatmění nastane 22. listopadu příštího roku a potrvá tři hodiny a 40 minut.

Témata: měsíc Zatmění měsíce