Záhada v Anthroposu? Lidé hledali v útrobách mamuta vzkaz z minulosti

Expozice mamutů v brněnském Anthroposu 5

Autor: stars24.cz

1. května 2018 21:51

V brněnském Pavilonu Anthropos dnes mohli lidé prostřednictvím kamery na průzkum kanalizace sledovat útroby mamuta, který je symbolem expozice zaměřené na dějinný vývoj člověka.

Vzkazy tvůrců z roku 1962 se nepodařilo najít, je však možné, že jsou ukryté v jedné ze tří beden, které jsou v těžišti modelu zvířete a zajišťují jeho stabilitu. Aby je bylo možné prozkoumat, musel by se mamut rozložit, což nepřichází v úvahu, řekl novinářům vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhun.

Do vnitřku mamuta zamířila kamera u příležitosti 90. výročí vzniku expozice, o niž se zasloužil významný moravský antropolog Karel Absolon. V roce 1928 vznikla výstava ve speciálním pavilonu na Výstavu soudobé kultury, během druhé světové války zanikla. Současný objekt vznikl v roce 1962 a od chlupatý model mamuta je v něm začátku. Přežil i neúmyslný požár v roce 1969, který zavinili filmaři, tehdy se mamut vznítil od rozžhavené žárovky, stačila jen oprava.

Jelikož neexistovala žádná dokumentace, čekali dnes všichni s napětím, jak vnitřek mamuta vypadá. Základem je železná konstrukce, na kterou je umístěná dřevěná trámová konstrukce a tělo je pokryté polystyrenem. Na něm je nalepená srst. "Vypadá to jako půda nějakého starého domu. Bedny pro nás byly největším překvapením, zvlášť když na nich jsou nápisy v azbuce. Ve dvou byl písek, ale třetí je zamčená železným zámkem. Otevřít ji nedokážeme, aniž bychom sochu poškodili. Zůstane to tajemství do budoucna," řekl Kostrhun.

Anthropos je velmi navštěvovaným místem, často do něj míří rodiny s dětmi i školy. Expozice byla obnovena v letech 2003 až 2006 a jsou zde kostry pralidí či soudobých zvířat, výtvory pravěkých lidí, sochy, které přibližují podobu tehdejších lidí, jejich obydlí i každodenní život.

Témata: muzea Mamuti mamut