Na Prahu spadla jaderná bomba, desetitisíce mrtvých! Jak by vypadal hororový scénář?

Jaderný výbuch

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. dubna 2018 19:16

Pro zhruba 350 tisíc obyvatel japonské Hirošimy byl 6. srpna 1945 krásný jasný den. Nálety druhé světové války se jich naštěstí netýkaly, a bombardérů vysoko na obloze nikdo nevěnoval přílišnou pozornost. A vteřinu na to se zablesklo a nad městem se vytvořil pověstný atomový hřib. Výbuch bomby známé jako "Little boy" o velikosti 15 kilotun TNT zabil s odhadem 70 tisíc lidí okamžitě. Poté nastalo peklo na Zemi. Teď si představte stejnou situaci v ulicích Prahy.

Alex Wellerstein je historik, který se zabývá dějinami nukleárních zbraní. Nyní přednáší na americké univerzitě v Hoboken a pro své studenty i veřejnost vytvořil zajímavou mapu s názvem NUKEMAP. Princip je jednoduchý - zadáte cíl a pak virtuálně shodíte bombu a počítač vám už vypočítá škody.

Kalkulace je pouze orientační, program totiž nezahrnuje některé faktory - jako je třeba nerovný povrch terénu - které můžou ovlivnit účinnost bomby. I tak jsou čísla těch nejlepších scénářů hrůzostrašná. 

Podle dostupných zpráv otestovala Severní Korea v roce 2013 bombu o síle 10 kt. Trošku menší než zmiňovaný "Litlle boy", ale i tak by při dopadu na centrum Prahy zabila na 40 tisíc lidí. Poloměr ohnivé koule by činil při ideálních podmínkách asi 150 metrů. Teplota při výbuchu by dosahovala milionů stupňů a vše v jejím dosahu by se vypařilo. Lidské životy i stavby.

Tlaková vlna by smetla všechny budovy, stát by zůstaly jen osamocené trosky. To vše se stane během prvních 2 sekund. Lidi, kteří podlehnou okamžitě, na tom jsou mnohem líp než ti, kterým se podaří ohnivé peklo přežít. Okamžitému ozáření jsou vystavení všichni v okruhu 3 kilometrů. Bez lékařské pomoci je úmrtnost až 90 procentní a dojde k ní v řádech hodin i týdnů.

Poloměr tepelného záření postihne i ty 7 kilometrů daleko. Popáleniny 3. stupně ale skoro necítí, žár jim sežehl nervová zakončení. Pokud přežijí, čeká je amputace, nebo rozsáhlé jizvy po celém těle. Konečná čísla teda jsou - přes 40 tisíc mrtvých, více než 122 tisíc těžce zraněných.

Severní Koreje zatím nedokáže Prahu zasáhnout. O kvalitě provedení jejích bomb by se dalo taky diskutovat. Největší a nejúčinnější pumu vyrobil a vyzkoušel v roce 1961 Sovětský svaz. Dostala jméno Car a samotná bomba vážila 25 tun. Původní plány počítaly s uvolněnou energií ekvivalentní 100 Mt TNT. Od toho se ale upustilo, protože nemohli sehnat dostatečně rozlehlé místo k vyzkoušení bomby tak, aby spad nezasáhl obydlené území Ruska.

Kdyby Car někdy dopadl na Prahu, celé město by bylo vymazané z mapy a na jeho místě se utvoří obrovský kráter. Dosah bomby by ucítili lidé v Teplicích, Mostě, Rokycan a Tábora. Můžeme být rádi, že SSSR s touto bombou jen experimentovalo.

Témata: Praha Jaderné zbraně výbuchy