Ostrov, který změní svět! Vědci nalezli na místě, které nikoho nezajímá, obří poklad!

Minami-Tori-shima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. dubna 2018 11:42

Japonský ostrůvek Minamitori je zapomenuté místo uprostřed Pacifiku. V posledních dnech se však na něj soustředí pohled celého japonského průmyslu. Na dně oceánu v okolí ostrůvku byly totiž nalezeny geology obří zásoby vzácných kovů a minerálů, informuje na svém webu CNN.

V bahně na dně oceánů kolem ostrůvku vzdáleného od Japonska se našlo nesmírné nerostné bohatství.  V celkem 16 milionech tun bahna se nachází vzácné kovy za stovky miliard dolarů. Jedná se o takzvané kovy vzácných zemin. Ty jsou používány především v high-tech elektronice.

Například jeden z nich, yttrium, najdeme v mobilech, supravodičích nebo kamerových čočkách. Podle odhadů jen yttria při současné spotřebě je v okolí ostrova na 780 let. Na podobně dlouhou dobu by naleziště mělo uspokojit spotřebu jiných prvků: europia je zde na 620 let, terbia na 420, a na 730 let vystačí zásoby dysprosia. Podle vědců z Americké geologické společnosti budou technologické možnosti lidstva díky nalezišti značně rozšířeny.

Z celého objevu je velmi znepokojena Čína. To dodnes ovládala 95% všech nalezišť kovů vzácných zemin. Často je využívala v politických hrách, kdy vyhrožovala, že zastaví dodávky strategických surovin do jiných zemí. S objevem kolem Minamitori končí nejen tento vybírací potenciál, ale i čínský monopol. Vzhledem k tomu, že cena kovů půjde na světových trzích dolů, přijdou Číňané i o značné přijmy. Naopak Japonska a Západ získali stabilní zdroj a záruku pravidelných dodávek.   

Témata: Japonsko drahokamy