Vakcína Pfizer možná umí víc, než se myslelo, ukazuje studie!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 19:48

Vakcína proti covidu-19 vyvinutá společnostmi Pfizer a BioNTech má 94 procentní účinnost proti asymptomatické nákaze koronavirem. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie těchto firem, jež vychází z dat nashromážděných v izraelské populaci. Tyto závěry naznačují, že očkovací látka zřejmě významně snižuje přenos infekce v populaci, poznamenává agentura Reuters.

Výzkum rovněž mírně vylepšil původní údaj ohledně účinnosti vakcíny proti symptomatickému covidu-19, těžkému onemocnění nebo úmrtí, která podle nových zjištění činí 97 procent. Původně se předpokládalo, že se pohybuje kolem necelých 94 procent.

Podle dnes zveřejněné analýzy panuje u nenaočkovaných osob 44krát větší riziko, že se u nich po nákaze projeví příznaky covidu-19. Nebezpečí úmrtí mají oproti naočkovaným 29krát větší.

Analýza uvádí, že vakcína zabírá i v případě infekce vysoce nakažlivou variantou koronaviru poprvé objevenou loni v Británii, jež je známá jako B.1.1.7. Více než 80 procent účastníků testů bylo nakaženo právě touto variantou viru.

V Izraeli bylo naopak jen malé množství osob s takzvanou jihoafrickou variantou, u níž panují obavy z toho, že snižuje účinnost nynějších vakcín. Vědci proto u této mutace nedošli k jednoznačnému závěru.

Izrael je zemí s nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Podle agentury Reuters je to dáno do značné míry tím, že má zajištěnou rychlou dodávku vakcín kvůli dohodě, podle níž bude Pfizeru a BioNTech poskytovat data ohledně účinnosti látky u svých obyvatel. Alespoň jednu dávku obdrželo již 55 procent obyvatel této devítimilionové země, 43 procent jich pak dostalo obě injekce potřebné k plné imunizaci.

Témata: očkování Pfizer