Nejpodivnější vědecké pokusy současnosti? Vědci se pokouší nechat dorůst kus člověka!

DNA, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

7. října 2020 10:59

Od nepaměti lidé a lékaři sní o tom, že bude možné nechat lidem znovu narůst ztracené orgány či končetiny. Jak ale vysvětluje IFL Science, nejedná se už o žádné sci-fi. Vědci dokonce zaznamenali první úspěch s lidským pacientem.

Vědci se snaží svými pokusy napodobit například mloky. Zatímco lidské tělo na poškození reaguje vytvořením strupu a vznikem zjizvení, u mloků se vyvinula schopnost vytvářet novou tkáň. Díky tomu jsou jejich těla schopná dorůstání končetin.

Vědci se tak snaží v laboratoři dosáhnout dorůstání orgánů. Využívají k tomu extracelulární matrix z močového měchýře vepřů, který regenerace schopný je.

Extracelulární matrix (mezibuněčná hmota) je hmota nacházející se v mezibuněčných prostorech a funguje jako jakési lešení, které propojuje a zpevňuje okolní buňky a umožňuje přenášení instrukcí.

Tento extracelulární matrix je očištěn a přetvořen buď do podoby tenkých pásů, nebo rozdrcen na prášek. Při aplikaci do rány tělu předá informace, aby namísto vytváření jizvové tkáně začalo s regenerací.

A nejde jen o teorii – takto vytvořený prášek už například pomohl muži, který přišel o špičku prstu. Ta mu během čtyř týdnů zcela dorostla, a to včetně nehtu, na kterém nebyly žádné deformace či známky po dorůstání.

Témata: Vědci Lidé