Na Antarktidě přistál "vesmírný cestovatel"! Je na jednom jediném místě na světě!

Mléčná dráha je úchvatná a záhadná. Jaké tajemství se ale skrývá za ní?

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

26. června 2020 16:24

Mezinárodní tým vědců objevil v Antarktidě podivnou věc. Je známo, že železo-56 tvoří drtivou většinu železa na naší planetě. Naopak železo-60, které je mírně radioaktivní, je prvek nacházející se ve vesmíru. Nalézt ho můžeme například v supernovách nebo mezihvězdném prachu. A jak se ukázalo nyní, i na Antarktidě.

Nejčastěji vyskytující se železo na Zemi je železo-56. To obsahuje 26 protonů a 30 neutronů a tvoří více než 90 procent veškerého železa na Zemi. Železo-60 má ale o čtyři neutrony navíc a je radioaktivní.

Ačkoliv jej astronomové dosud pozorovali pouze ve vesmíru a je k nalezení například na Měsíci, vědci podle magazínu Physics zjistili, že se nachází i na Zemi. A to konkrétně na Antarktidě.

Jak se na Zemi železo dostalo? Podle odborníků pravděpodobně dopadá na naší planetu z nedaleké supernovy. A tento proces podle posledního zjištění trvá dodnes.

Vědci zanalyzovali zhruba 500 kilogramů sněhu z nekontaminovaného místa na Antarktidě a zjistili, že i tyto vzorky, staré nejvýše 20 let, železo-60 obsahují.

Železo -60 lze nalézt i na jiných místech na Zemi, konkrétně v jaderných elektrárnách. Produkovat jej dokáží také jaderné zbraně. Podle vědců je ale vyloučeno, že by se tento typ železa dostal na Antarktidu díky spadu.

Témata: Vědci tajemství záhady antarktida vesmir