Každý si asi čas od času rád zdřímne, třeba po vydatném víkendovém obědě, kde je v hlavní roli kachna a kupa knedlíků. Nejnovější vědecké poznatky ovšem ukazují, že tahle specialita Čechů může i pořádně uškodit zdraví.

Lidé, kteří si krátká odpolední zdřímnutí dopřávají pravidelně, si mohou pořádně škodit. Především v případě, že jejich spánková siesta je dlouhá a spíš než šlofík připomíná předskokana nočního snění.

A zatímco až doteď se odpolední siesta brala v podstatě bezvýhradně jako přínosná věc, nejnovější vědecké studie ukazují, že pravda je úplně jinde.

Jak totiž upozorňují média, vědci z tokijské univerzity zjistili, že lidé, kteří si denně dopřávají šlofíky delší než půl hodiny, mají skoro o 50 procent vyšší riziko onemocnění cukrovkou oproti těm, kteří uléhají až večer a celý den fungují bez "dobíjecích pauz".

Vedoucí výzkumného týmu Tomohide Yamada upřesnil, že zvýšené riziko se týká diabetu druhého typu. Ale uklidnil, že pokud si zdřímnete na méně než půl hodiny, můžete být v klidu.

"Několik studií prokázalo, že takto krátká zdřímnutí naopak zlepšují motorické schopnosti a pomáhají soustředit se," tvrdí Yamada.

Pokud naopak zaspíte a vaše siesta se protáhne, vstoupíte do fáze hlubokého spánku, kterou ovšem nedokončíte. A proto jste po probuzení ještě víc grogy než před zahájením odpoledního odpočinku.

Témata:

Lidé | spánek | stars24.cz

Vstoupit do diskuse