Vědci spočítali, kdy důchodci zemřou! Tohohle věku se zaručeně nedožijí

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. února 2020 17:23

Víte, jak vysokého věku se můžeme maximálně dožít? Podle amerických vědců je jasné, že o mnoho let více, než se dožíváme nyní, to nebude. Délka dožití se sice stále prodlužuje, už brzy ale narazí na své hranice.

Řada vědců dlouho tvrdila, že lidé by se v budoucnosti mohli dožívat mnohem vyššího věku, než nyní. S opačným názorem ale přišli výzkumníci z newyorské Albert Einstein College of Medicine, kteří tvrdí, že lidstvo je v tomto ohledu na hranici svých možností.

Nejstarším člověkem v historii byla Francouzka Jeanne Calment, která zemřela v roce 1997. Dožila se 122 let, což je podle vědců hranice. Vyplývá to z výzkumu, který publikoval časopis Nature.

Odborníci maximální věk, kterého se lidé dožijí, spočítali na základě analýzy demografických dat o úmrtnosti ze čtyřiceti států. Zjistili, že už několik dekád neplatí zavedená představa, že čím později se lidé narodí, tím vyššího věku se dožijí.

Vědci také přišli na to, že naděje na dožití starých lidí se za poslední století o moc neprodloužila. Na druhou stranu ale přibylo lidí, kteří se vysokého věku dožili.

Témata: Vědci důchodci