Máte doma květiny? Celý život vám o nich lhali, tvrdí odborníci!

Rostlina

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. února 2020 11:24

Pokud patříte mezi milovníky květin, jistě se u vás doma pár pokojových rostlin najde. Ať už ale máte fíkus, kaktusy nebo fialky, jedno mají všechny květiny společné. Vůbec neslouží k tomu, k čemu si myslíte.

Naprostá většina lidí věří tomu, že květiny v bytě napomáhají čistit vzduch. Díky fotosyntéze vytvářejí kyslík, který je základní složkou nezbytnou k životu. A jelikož se vyrobí přímo u vás v bytě, je mnohem čistější než ten, který si dovnitř pustíte oknem.

Zároveň máte dobrou výmluvu, proč květiny doma pěstovat. Proti čistému vzduchu totiž nemůže nikdo nic namítat. Tedy, až na vědce. Ti totiž už dlouhé roky vědí, že vše výše uvedené je naprostá lež. Lež, kterou většina lidí nebude chtít slyšet, ale bohužel je to tak. Květiny vzduch v bytě nečistí.

Pravděpodobně vás jako první napadne, že to je nesmysl. Po celém internetu se přece píše, že mít doma rostliny je prospěšné. Faktem je, že právě enormní množství nepravdivých článků donutilo vědce, aby se této problematice věnovali.

"Rozhodli jsme se, že to podrobněji prostudujeme v reakci na všechny internetové články a příspěvky o zdraví, které se věnují rostlinám jako kouzelným čističům kvality ovzduší," řekl pro National Geographic Michael Waring, environmentální inženýr a odborník na kvalitu vnitřního ovzduší na Drexel University.

V časopise Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology následně publikoval studii, v níž s kolegou porovnali 12 dříve publikovaných vědeckých studií, které testovaly během posledních desíti let 196 rostlin.

Studie dospěly k závěru, že i malá pokojová rostlina může během testu v laboratořích odstranit řadu toxinů. Jak ale Waring dodal, problém spočívá v tom, že byt či dům mají do laboratorních podmínek hodně daleko. 

Když zabrousíme do historie, zjistíme, že původní články o prospěšnosti rostlin pocházejí z roku 1989, kdy americká NASA provedla studii, v rámci níž umístila do dvoumetrových komor naplněných různými plyny rostliny a ventilátor. 

Pokus tehdy ukázal, že rostliny mohou snížit množství takzvaných těkavých organických látek v uzavřených nádobách. Jednoduše tím, že je přefiltrují. Jak ale vědci upozornili, studie neměla mít žádný vliv na laickou veřejnost, přesto běžní spotřebitelé získali pocit, že mít doma pokojové rosliny je právě díky filtraci vzduchu prospěšné.

"Rostliny sice odstraňují těkavé organické látky, ale odstraňují je tak pomalu, že nemohou konkurovat mechanismům výměny vzduchu, které se již v budovách vyskytují," říká Waring.

Spočítal, že aby mělo význam pěstovat doma rostliny kvůli tomuto účelu, muselo by se jich v bytě nacházet asi 5000. Teprve poté budou mít nějaký hmatatelný význam.

Témata: Vědci rostliny