Vědci nemají pro důchodce dobrou zprávu. Ví, kdy zemřou!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

14. září 2019 9:55 | Aktualizováno: 14. září 2019 22:12

Dlouhé roky se spekulovalo o tom, jak vysokého věku se lidé mohou dožít v budoucnu. Podle amerických vědců je ale už nyní jasné, že o mnoho let více, než se dožíváme nyní, to nebude.

Řada vědců dlouho tvrdila, že lidé by se v budoucnosti mohli dožívat mnohem vyššího věku, než nyní. S opačným názorem ale přišli výzkumníci z newyorské Albert Einstein College of Medicine, kteří tvrdí, že lidstvo je v tomto ohledu na hranici svých možností.

Nejstarším člověkem v historii byla Francouzka Jeanne Calment, která zemřela v roce 1997. Dožila se 122 let, což je podle vědců hranice. Vyplývá to z výzkumu, který publikoval časopis Nature.

Odborníci maximální věk, kterého se lidé dožijí, spočítali na základě analýzy demografických dat o úmrtnosti ze čtyřiceti států. Zjistili, že už několik dekád neplatí zavedená představa, že čím později se lidé narodí, tím vyššího věku se dožijí.

Vědci také přišli na to, že naděje na dožití starých lidí se za poslední století o moc neprodloužila. Na druhou stranu ale přibylo lidí, kteří se vysokého věku dožili.

Podle odborníků ale nejde jen o problém určitých zemí. Od devadesátých let se nezvyšuje maximální věk dožití ani v zemích, jako například Japonsko, které je svou dlouhověkostí proslavené.

Oponenti studie tvrdí, že vědci ve své práci nepočítají s vlivem technického a medicínského pokroku. Přiznávají ale, že tento faktor lze zahrnout jen stěží, protože nelze pořádně dopředu odhadnout.

Témata: důchodci Lidé