Chcete vědět, kdy zemřete? Vědci přišli s výpočtem, který vám to řekne!

Hřbitov, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. prosince 2017 23:10

Je mnoho důvodů, proč by člověk mohl chtít vědět, kdy zemře. Ačkoliv taková myšlenka zní spíše jako sci-fi, vědci z Univerzity ve východní Anglii (UEA) mají jiný názor. Spolu se zástupci pojišťovacího průmyslu totiž vytvořili algoritmus, který předpoví, kolik času člověku zbývá. Informoval o tom britský deník The Telegraph.

Jak deník uvádí, jedná se o čtyřletý projekt, který částkou 800 tisíc liber (asi 27 milionů korun) financuje Institut a fakulta aktuárů. Spolupracují na něm také experti z pojišťovací společnosti Aviva.

Podle vědců z UEA je cílem projektu vytvoření softwaru, který by dokázal předpovídat dobu dožití lidí a to, co na ni má vliv. „Chceme identifikovat a kvantifikovat klíčové faktory, které mají vliv na úmrtnost a dlouhověkost, jako je například životní styl, zdravotní stav a lékařské zásahy. Chtěli bychom zejména pochopit, jak různá chronická onemocnění a jejich léčba ovlivňují dobu dožití," vysvětlila profesorka Elena Kulinskaja z UEA.

Těchto dat by pak následně měly využít pojišťovací společnosti. Podle expertů jde tak o pokračování trendu, kdy se pojišťovací společnosti snaží o svých klientech získat co nejvíce informací.

„Ačkoliv někteří lidé nemusí chtít vědět, kolik času jim zbývá, podle týmu by měl výzkum přinést praktické, finanční a zdravotní výhody," uvádí deník.

Informace o věku dožití navíc budou platit jen v průměru a u jednotlivých lidé se budou moci lišit. I tak by ale podle vědců měla tato informace pomoci například při plánování důchodu.

Témata: úmrtí Vědci