Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.
Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.
"Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo," vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. "Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě," dodala Bergová.
Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší - přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

Vše je jinak? Němci v případě Madeleine McCannové objevili klíčový důkaz, tvrdí vyšetřovatel

Katy Perry šokovala Sydney: Děsivý incident málem dopadl špatně!

Jason Biggs a jeho šokující přiznání: Kvůli drogám spadl až na dno!