Vědí o nás mimozemšťané? Nový výzkum naznačil odpověď

UFO

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. května 2023 9:49

Vědci z University of Manchester a University of Mauritius provedli nový výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda by potenciální život na planetách v blízkosti Země mohl zachytit naše rádiové signály.

Nová studie zjistila, že potenciální mimozemský život může použít naše rádiové signály k identifikaci života na Zemi. Vědci z univerzit v Manchesteru a Mauriciu využili data simulující rádiové signály z věží mobilních telefonů na Zemi, aby prozkoumali celkový příspěvek těchto signálů k zemskému "radio leakage budget". Tento koncept označuje množství radiace, která uniká z naší planety do vesmíru a je pozorovatelná z pohledu různých hvězdných systémů relativně blízkých Zemi, uvedl server Euronews.

V našem moderním technologickém světě je generování rádiových signálů běžnou praxí. V počátcích technologie si konkurovalo hlavně rozhlasové a televizní vysílání.

Nicméně dnes se používá mnohem více funkcí, které generují rádiové vlny, jako jsou například WiFi, mobilní data a komunikace s astronauty ve vesmíru.

Rádiové signály jsou elektromagnetickými vlnami s nízkou frekvencí, v porovnání s gama zářením ale mohou proniknout do zemské atmosféry, pokud jsou dostatečně silné.

Jakmile se signály dostanou do ionosféry, kde se atmosféra setkává s vesmírem, mohou některé vlny pokračovat v cestě do vesmíru, zatímco jiné jsou absorbovány nebo odraženy a obíhají kolem Země.

Dlouho se spekulovalo o možnosti, že tyto vysílané rádiové signály by se mohly dostat k našim blízkým planetám.

Kompletní studie byla publikována v odborném časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Autoři studie vytvořili model úniku na základě veřejně dostupných dat o umístění mobilních telefonních věží. Výsledný příspěvek obsahuje podrobné shrnutí, na němž tým pracoval. Základem byly modely, které umožňují identifikovat rádiový podpis Země a nabízejí informace o tom, jaké signály mohou být viditelné pro mimozemské civilizace v okolí různých blízkých hvězd, včetně Barnardovy hvězdy, která se nachází šest světelných let od Země.

Ředitel Jodrell Bank Center for Astrophysics na University of Manchester a vedoucí týmu projektu profesor Mike Garrett se na webových stránkách své univerzity vyjádřil k tvrzením kolegů o ztichnutí Země. "I když je pravda, že dnes nemáme tak silné televizní a rozhlasové stanice, šíření celulárních systémů po celém světě je enormní. Zatímco každý systém má sám o sobě relativně nízký bezdrátový výkon, integrované spektrum miliard těchto zařízení je významný," vysvětluje Garrett.

Podle něj existuje možnost, že jiné civilizace by mohly pomocí správné technologie objevit lidský život. "Současné odhady naznačují, že do konce dekády budeme mít více než sto tisíc satelitů na nízké oběžné dráze Země i mimo ni. Země je již anomálně jasná v rádiové části spektra; pokud bude trend pokračovat, mohli bychom být vyspělou civilizací snadno objeveni správnou technologií," upozorňuje Garrett.

Podle profesorky na Mauricijské univerzitě Dr. Nalini Heeralall-Issur, existují velmi pravděpodobně pokročilé civilizace, které jsou schopny pozorovat umělé rádiové vlny. "V tuto chvíli by se našim rádiovým vlnám měly přizpůsobit pouze formy života s vyšší inteligencí, než je ta naše. Ale jak instalujeme na Zemi stále výkonnější širokopásmové systémy, pravděpodobnost, že jiné bytosti objeví lidský život, se může zvýšit," uzavírá Heeralall-Issur.

Témata: mimozemšťané / ufo věda výzkum