Ve Sluneční soustavě je vetřelec? Okolo Země proletěl objekt záhadného původu

Země a Měsíc.

Autor: stars24.cz

10. prosince 2017 15:35

Astronomové zpozorovali velmi neobvyklý objekt, který ve velké rychlosti proletěl kolem naší planety. Jde zřejmě o první známý objekt pocházející z odlišné Sluneční soustavy, který se dostal do naší blízkosti, uvádí server The Independent.

Mezihvězdný objekt, zřejmě asteroid nebo kometa, vyvolal obrovské nadšení mezi vědci, kteří urputně pracují na shromažďování informací o tajemném tělesu dříve, než zmizí z dohledu. Podle expertů se objekt pohybuje na hyperbolické trajektorii, která naznačuje, že těleso pochází zvenčí naší Sluneční soustavy.

Mezinárodní středisko Minor Planet Center uvádí: „Pokud další pozorování potvrdí neobvyklý charakter této oběžné dráhy, může být tento objekt prvním jasným případem mezihvězdné komety." Tajemný objekt nazvaný A / 2017 U1 byl objeven dalekohledem Pan-STARRS 1 na univerzitě Haleakale na Havaji.

Rob Weryk z Institutu astronomie na Havajské univerzitě byl prvním, kdo pohyblivý objekt identifikoval. Srovnal své nálezy se snímky pořízenými teleskopem Evropské vesmírné agentury na Tenerife na Kanárských ostrovech, a dospěl k závěru, že objekt pochází odjinud z naší galaxie. 

Cizí vesmírné těleso má průměr menší než 400 metrů a je pravděpodobné, že pochází ze směru, kde leží souhvězdí Lyra. Kolem Země proletěl rychlostí 25,5 kilometrů za sekundu. Vědci již dlouho věří v existenci takových mezihvězdných objektů, protože předpokládají, že z planetárních systémů je při zrodu planet vypuštěno hodně materiálu. Toto je ale poprvé, co takový objekt skutečně našli.

Paul Chodas, ředitel střediska NASA pro studium pozemských objektů (CNEOS), uvedl: „Čekali jsme na to už desetiletí. Dlouho jsme předpokládali, že takové objekty existují - asteroidy nebo komety pohybující se mezi hvězdami, které občas proletí naší Sluneční soustavou - ale toto je první taková detekce. Zatím to všechno naznačuje, že to je mezihvězdný objekt.“

„Jedná se o nejmimořádnější oběžnou dráhu, jakou jsem kdy viděl," řekl David Farnocchia z laboratoře Jet Propulsion CNEOS v Pasadeně v Kalifornii. „Je to extrémně rychlý objekt a na takovém trajektorii, díky které můžeme s jistotou říci, že tento objekt je na cestě pryč ze Sluneční soustavy a že se už nevrátí." 

Malé těleso se blížilo ke Slunci 9. září, 14. října pak proletělo oběžnou dráhou Země ve vzdálenosti přibližně 24 milionů kilometrů - což je asi šedesátinásobek vzdálenosti Země od Měsíce. 

Témata: vesmir Slunce Vesmír Slunce UFO Země