Češi, POZOR na dovolené! Chcete si odvézt trochu písku na památku? Mohou vás zatknout!

Pláž - ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. května 2019 20:06

Cesta na pláže v Sardinii by se nemusela vyplatit – pokud si turisté nebudou chtít odtud vzít písek. Místní úřady začali tuto běžnou turistickou praktiku tvrdě trestat. Na vlastní kůži to zažil návštěvník z Británie, který za to dostal značnou pokutu, píše britský deník The Daily Telegraph.

40letému muži z Británie byla uložena pokuta 1 032 (přes 26 000 korun) eur za to, že měl plastovou flašku plnou písku z pláže u města Olbia na severovýchodě ostrova. Celníci na mezinárodních letištích v Sardinii pravidelně prohlížejí cestovatelům zavazadla kvůli těmto „krádežím“ písku.

Podle sardinských úředníků je poměrně běžné, že si návštěvníci plní lahve a baťohy rozmanitým, odlišně zbarveným pískem z sardinských pláží. Sardinští představitelé to však odsuzují s tím, že je to v takové míře, že to ohrožuje životní prostředí poloostrova. V roce 2017 mělo být turisty sebráno na 5 tun písku.  

Proti praktice se vyjádřila i německá ambasáda v Římě. „ Sardinie má jedny z nejkrásnějších pláží v Itálii, ale brát si sebou písek, štěrk nebo mušle představuje pro tamní ekosystém vážný problém. Zákon to zakazuje. Můžete dostat pokutu od 500 (přibližně 12 900 korun) do 3 000 eur (přibližně 77 200 korun). Nechte písek tam, kde má být,“ varovalo velvyslanectví na svém facebookovém profilu návštěvníky z Německa.

Proti této praxi rozpoutal kampaň i Světový fond na ochranu přírody (WWF) pod sloganem „ Plážoví zloději-brát písek je krádež.“

Itálie si na škodlivé a necitlivé praktiky turistů stěžuje pravidelně. Římský starosta požádal světové ambasády, aby neposlušné a nepořádek dělající turisty v Římě daly na „černou listinu“ a zabránily jim se vrátit zpět. Jeho opatření se týká především „hooligans“, radikálních fotbalových fanoušků.

V roce 2015 v Římě se nizozemští fotbaloví fanoušci střetli s italskou policií. Během svého řádění poničili slavnou barokní fontánu Fontanu della Barcaccia.

Témata: Lidé Turisté dovolená