Jedete letos na dovolenou? Podívejte se, jak neskončit na mizině!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. května 2019 13:13

Ačkoli většina lidí jezdí na dovolenou do hotelů s all inclusive, nenavštívit místní tržiště by byla veliká škoda. Minimálně tam můžete nakoupit originální suvenýry za velmi slušnou cenu. Nesmíte ale zapomenout, že na jihu je součástí tradice smlouvání.

Cestou na francouzskou riviéru se manželský pár z Lyonu zřejmě tak těšil na letní dovolenou, že svou holčičku v neděli zapomněl na dálničním odpočívadle, kde si rodina dávala pauzu. Informuje agentura AFP.

Že batole nechali na odpočívadle se prý dozvěděli až z vysílání francouzského rozhlasu. Mezitím ujeli skoro 150 kilometrů. "Rodina minula město Aix-en-Provence, aniž by si všimli, že tam holčička není," citoval web Yahoo News policejního mluvčího.

Rodiče okamžitě zamířili na policejní stanici, kde už na ně jejich dcerka v bezpečí čekala. "Vyslechneme si, co nám k případu řeknou a podle toho rozhodneme, jestli bude mít případ další pokračování," řekl policejní mluvčí.

Suvenýry, tradiční pokrmy či "značkové" oblečení můžete díky smlouvání pořídit na dovolené za zlomek ceny. A i když se v případě šatů často jedná o padělky, vypadají tak pravě, že turisté stejně podlehnou a nakupují o sto šest.

V jiných zemích se vyplatí nakupovat nepadělané originální značkové zboží nejen kvůli většímu výběru než v Česku, ale často i kvůli nižším cenám. Kromě vyhlášených módních rájů jako Dubaj, Paříž či italské Miláno, je pro Čecha atraktivní navštívit obchody třeba i v Portugalsku – lisabonská Avenida Liberdade bývá nazývána portugalskou Champs Elysées a místní nákupní centrum Colombo patří k vůbec největším v Evropě.

Nejčastěji však turisté přeci jen nakupují různé suvenýry a u těch je cena v mnoha zemích závislá nejen na kvalitě kupovaného zboží, ale mnohem více i na umění smlouvat.

Kde se tedy smlouvat vyplatí a kde ne?

Egypt

Smlouvání k arabskému světu neodmyslitelně patří. Smlouvá se zde skoro u všeho. Nejdůležitější rada proto zní: "Smlouvat, smlouvat a když už se vám cena bude zdát přijatelná, tak ještě chvíli smlouvat." Cena, kterou vám obchodník řekne, je mnohonásobně vyšší než skutečná hodnota zboží, tudíž nejlepší variantou je navrhnout naopak cenu co nejnižší, na první pohled až absurdně nízkou.

Nikdy nespěchejte, dejte si s prodavačem šálek čaje nebo i vodní dýmku, už to má své kouzlo. Pokud chcete hrát tuto místní hru opravdu důrazně, klidně po první fázi smlouvání naštvaně odejděte z obchodu, obchodník vás stejně doběhne a začne vás znovu přesvědčovat o koupi.

Egypťané se smlouváním počítají, takže by se při nedodržení této tradice mohli dokonce i urazit. Ve vnitrozemí se ale příliš nesmlouvá – na druhou stranu jsou tu ceny mnohem nižší.

Turecko

Smlouvejte, jak nejlépe umíte. Pokud chcete něco usmlouvat, nehrajte si na Angličany nebo Němce. Je lepší přiznat, že jste z Česka, nebo zmínit nějaký postsovětský národ, který nemá mezi místními pověst bohatých.

Pokud se vám podaří vyvolat dojem, že nemáte na rozhazování, na dovolenou jste šetřili několik let a spíte v nejlevnějším hotelu, máte šanci dostat se na úplně jiné ceny, než když si budete hrát na boháče. Z Turecka si turisté kromě zážitků a opálené pokožky často vozí také zlaté šperky a spoustu padělaného "značkového" textilu a kabelek.

Bulharsko

Smlouvá se pouze na bleších trzích, kde je k dostání snad všechno, ale ceny jsou od prodejců nasazeny nesmyslně vysoko – smlouvání je zde považováno za sport. V kamenných obchodech je to spíše výjimečné. Místní měnu leva budete v Česku shánět jen těžko, praktičtější je do země přijet s eury či dolary a měnit až na místě, případně vybrat hotovost z bankomatu.

Dejte si pozor na výběr směnárny, nechte si poradit od delegáta, která je poctivá. Při nákupech u stánků a v malých obchodech je výhodnější platit levy než eury nebo kartou. Platba kartou ve větších obchodech či restauracích není problém. Z Bulharska se jako suvenýr stále vozí místní keramika, ale i pálenka rakije.

Řecko

Obecně se v Řecku moc nesmlouvá, s tímto druhem obchodu je možné uspět spíš na tržištích a pouličních stáncích a především pak koncem sezony v oblastech, kde není tolik turistů. V turistických oblastech můžete smlouvat s prodejci, kteří chodí po plážích a prodávají všechno možné.

Itálie

Ceny v obchodech jsou v Itálii pevné, nesmlouvá se. Ve smlouvání jsou mistry plážoví prodejci a prodejci ve stáncích, znají různé fígle a kličky. I když máte pocit, že jste vyhráli, jsou to vždycky oni, kdo si za rohem mnou ruce nad dobrým obchodem. Základní poučkou pro smlouvání je: uvědomte si, že nikdy nemůžete vyhrát. Pak je to i docela zábava.

Ale pozor, v Itálii je v rámci boje proti daňovým únikům stále běžnější, že policie proti černému obchodu zasahuje. Může se tak stát, že vám začne kroužit nad hlavami policejní vrtulník, na pláž či trh vběhne parta policistů a nastane velký úprk prodejců. A pokutu za podporu černého trhu může dostat nejen prodejce, ale i zákazník! Případná nízká cena zboží vás tak může přijít pěkně draho!

Španělsko

Na tržištích a v malých obchůdcích se vyplatí smlouvat. Stánkaři zde smlouvají velice rádi. V obchodech už s tím ale nepočítejte.

Kypr

Kypr se může pyšnit zejména svou rukodělnou prací. Fungují tu prodejny Cyprus Handicraft Asociation, které zákazníkovi nabízejí místní tradiční zboží. Ovšem v soukromých prodejnách bývá větší výběr produktů a navíc v nich lze lehce smlouvat o ceně (pokud kupujete větší počet výrobků). Se smlouváním v arabském stylu, kdy se dostanete na zlomek původní ceny, ale raději nepočítejte.

10 tipů, jak nakupovat nejvýhodněji, úspěšně smlouvat a nenechat se napálit:

1. Nekupujte u prvního prodejce, udělejte si vlastní "monitoring", ať máte přehled, kolik věc, o kterou máte zájem, stojí i u jiných prodejců na trhu.

2. Čím dále jste od turistického ruchu a center měst, tím je většinou levněji.

3. Pokud jste na místě, kde se dá smlouvat, smlouvejte.

4. Pokud je vás více, měl by smlouvat jen jeden.

5. Na smlouvání je potřeba čas, pokud spěcháte, koupíte často dráž, než když obchodníkovi věnujete dostatek času.

6. Usmívejte se, smlouvání není boj, ale zábava.

7. Když už jste se jednou na ceně domluvili a s obchodníkem si plácli, nezačínejte se smlouváním znovu.

8. Mějte připravené malé bankovky, jinak se vám může stát, že obchodník nebude mít drobné zpět a místo vrácení vám bude chtít prodat ještě něco.

9. Obchodník, který smlouvá, není zloděj – to ale neznamená, že vás nechce obrat. On se tím prostě živí. A právě proto z vás bude chtít dostat co nejvíce peněz a použije jakýkoli trik, aby se mu to povedlo. Berte to také tak, nebojte se i lhát, on bude taky. Věta "zítra odjíždím a mám posledních 5 eur, víc opravdu nemám", není sice originální, ale stále ještě často funguje.

10. Pokud jste někde déle a bude nakupovat častěji (např. ovoce a zeleninu na trzích), vracejte se ke stejnému obchodníkovi. Většinou si vás rychle zapamatuje a bude vám vděčný - schová vám zralejší ovoce, sem tam přihodí něco navíc atd. S důvěrou k novému známému to ale nepřehánějte. Určitě se vás "váš" prodavač po čase pokusí na něčem ošidit – přeci jen jste pořád turista a on obchodník.

Témata: Lidé dovolená cestování